Millenniumpriset för teknologi 2018 offentliggörs och delas ut i Helsingfors den 22 maj

Världens största teknologipris delas ut i maj för åttonde gången. Det internationella priset, värt en miljon euro, tilldelas en teknologisk innovation som förbättrar människornas livskvalitet och främjar hållbar utveckling. Millenniumpriset för teknologi delas ut av Teknikakademien TAF.

Teknikakademien TAF delar ut Millenniumpriset för teknologi i Helsingfors tisdagen den 22 maj. Den belönade innovationen offentliggörs på utdelningsceremonin på Kabelfabriken. Priset utdelas av republikens president Sauli Niinistö.

Millenniumpriset för teknologi delas ut vartannat år, nu för åttonde gången. Akademiprofessor Päivi Törmä, ordförande för Millenniumprisets internationella jury, betonar prisets stora betydelse för Finland.

”Finland är ett humant högteknologiskt land, och ett pris som vill främja välfärd för hela mänskligheten är ett utmärkt sätt att lyfta fram dessa våra värden och styrkor. Att priset samtidigt är internationellt betonar vikten av att globala utmaningar måste kunna lösas tillsammans.”

 

Publikföreläsning och Millennium Youth Prize för unga

Vinnaren av Millenniumpriset för teknologi håller en publik Millennium Talks -föreläsning onsdagen den 23 maj kl. 9 i Aalto-universitetets Aalto-sal på Otnäs campus. I föreläsningen berättar vinnaren om sin innovation och dess betydelse för mänskligheten.

Anmäl dig HÄR.

Efter föreläsningen deltar vinnaren i särskilda teknologiverkstäder för gymnasister. I skolprogrammet lanseras också den nya tävlingen för unga, Millennium Youth Prize, som Teknikakademien TAF ordnar i samarbete med Aalto-universitetet. Millennium Youth Prize inbjuder unga att föreslå lösningar på aktuella utmaningar inom hälsoteknologi och energi med siktet inställt på hållbar utveckling. Ämnesområdena för de ungas teknologitävling har valts utgående från de innovationer som vunnit det egentliga Millenniumpriset för teknologi.

 

Vinnarens keynote-anförande på EUREKA-innovationsdagarna

Onsdagen den 23 maj håller vinnaren av Millenniumpriset för teknologi ett keynote-anförande på de internationella EUREKA-innovationsdagarna på Finlandiahuset i Helsingfors.

 

Medierna är välkomna till samtliga Millenniumevenemang.

 

Mer information om Millenniumpriset och begäran om intervju:

Laura Manas, kommunikationsansvarig, Teknikakademien TAF
+358 500 989 286, laura.manas@taf.fi

 

Mer information om tävlingen Millennium Youth Prize:

Jessica Sinikoski, kommunikationschef, Aalto-universitetet
+358 50 590 5818, jessica.sinikoski@aalto.fi

 

 

Aktuellt