Millenniumpriset för teknologi delas ut i maj – anmäl dig till publikföreläsningen

Det finländska priset för en innovation som främjar ett bättre liv och hållbar utveckling delas ut i Helsingfors den 24 maj. Prisbeloppet är en miljon euro.

Teknikakademien TAF delar ut Millenniumpriset för teknologi 2016 i Helsingfors tisdagen den 24 maj. Till skillnad från tidigare års praxis offentliggörs den vinnande innovationen först vid själva prisutdelningsceremonin som börjar i Helsingfors universitets solennitetssal klockan 14. Priset överräcks av republikens president.

Millenniumpriset delas ut vartannat år och årets pris är det sjunde i ordningen. Vid arbets- och näringsministeriet som beviljar prisbeloppet betraktas priset som ett utmärkt sätt att stärka den finländska teknologins rykte och framhäva landets konkurrenskraft.

”Vår strävan är att också den övriga världen ska dra nytta av det praktiskt orienterade finländska tänkesättet. Millenniumprisets grundval är vetenskapens och innovationernas breda samhälleliga och rentav globala genomslag och förmåga att bana väg för tillämpningar av olika slag. Det handlar om att främja den globala utvecklingen”, säger understatssekreterare Petri Peltonen vid ministeriet.

Nivån på de innovationer som nominerats för Millenniumpriset för teknologi är i år mycket hög, berättar den internationella juryns ordförande Jarl-Thure Eriksson. Också antalet nominerade innovationer, 79, var rekordhögt och dubbelt större än föregående gång.

 

Publikföreläsning presenterar den vinnande innovationen för alla

För den breda publiken ordnar Teknikakademien gratisevenemang kring Millenniumpriset för teknologi.

Vinnaren håller en öppen publikföreläsning onsdagen den 25 maj vid Aalto-universitetets handelshögskola för att presentera sin innovation och dess betydelse för mänskligheten.

Publikföreläsningen föregås av en paneldiskussion mellan toppförmågor från vetenskapen och näringslivet kring temat ”What does it take to become an innovator?” klockan 15–17.

Både panelen och publikföreläsningen går på engelska.

 

MillenniumX: ätbara molekyler och nyaste tekniken för de unga

För de unga ordnas ett eget evenemang, MillenniumX, på Kabelfabriken i Helsingfors från fredag till söndag den 20–22 maj. Deltagarna får stifta bekantskap med den nyaste tekniken och dess varierande tillämpningar. Infallsvinkeln är hållbar tillväxt och ren energi, robotik samt spelbarhet.

På det interaktiva evenemanget får deltagarna exempelvis smaka på ätbara molekyler och bekanta sig med en miniatyrvärld som fungerar med solenergi. I MillenniumX:s program ingår dessutom ett spelevenemang, en kodskola, en robotturnering och finalen i teknologitävlingen Tämä toimii! (Det funkar!).

”Syftet med MillenniumX är att med hjälp av intressanta uppgifter och sysslor uppmuntra de unga till kreativt tänkande och inspirera alla till att försöka hitta sina egna styrkor. Det är ett sätt att skapa en bättre grogrund för nya teknologiska innovationer”, säger Nawras Odda, projektchef för MillenniumX.

Beskyddare för MillenniumX är presidentens hustru Jenni Haukio, och vid evenemangets öppning den 20 maj talar undervisningsminister Sanni Grahn-Laasonen.

 

Millenniumevenemang 2016:

24 maj
Millenniumpriset för teknologi delas ut klockan 14
För inbjudna gäster

25 maj
Vinnarens publikföreläsning klockan 17 och paneldiskussion klockan 15
Öppen för alla
Anmäl dig här
Adress: Aalto-universitetets Handelshögskola (festsalen), Runebergsgatan 14–16, 00100 Helsingfors

20–22 maj
MillenniumX – innovations- och teknologievenemang för unga
Öppet för alla
Adress: Kabelfabriken, Tallbergsgatan 1, 00180 Helsingfors

 

Mer information:

Juha Ylä-Jääski, vd, Teknikakademien
juha.yla-jaaski(at)taf.fi, +358 40 9030 606
Millenniumvinnarens publikföreläsning:
Laura Manas, projektchef, Teknikakademien
laura.manas(at)taf.fi, +358 500 989286
MillenniumX:
Nawras Odda, projektchef, Teknikakademien
nawras.odda(at)taf.fi, +358 50 414 7298

Aktuellt