Naisille suunnattu innovaatiopalkinto

Naisille suunnattua innovaatiopalkintoa jaettiin vuosina 2017-2019.

 

 

Perustietoa palkinnosta:

Eduskunta perusti yleisen ja yhtäläisen äänioikeuden 110-vuotisen historian kunniaksi naisille suunnatun teknologiaan ja talouteen liittyvän innovaatiopalkinnon vuonna 2016.

Naisille suunnattu innovaatiopalkinto tuo esille naisten osaamista ja nostaa heidän näkyvyyttään teknologian ja talouden aloilla. Palkinto edistää naisten mahdollisuuksia tuoda esille erityisosaamistaan ja esittää uusia ajatuksia yhteiskunnallisesti tärkeiden teknologioiden ja talouden aloilla. Samalla tuetaan uusia innovaatioita ja uutta tutkimusta, jotka tuottavat Suomelle merkittävää yhteiskunnallista pääomaa sekä taloudellista hyvinvointia.

Palkinto myönnetään naiselle tai naisista koostuvalle ryhmälle tieteellisesti merkittävästä innovaatiosta teknologian tai talouden alalta. Palkinnon saajien tulee olla Suomen kansalaisia.

Palkinnolla juhlitaan yleisen ja yhtäläisen äänioikeuden vuosipäivää 1. kesäkuuta. Palkinnon suuruus on 110 000 euroa. Voittajaa tai voittajia lukuun ottamatta palkintoon nimettyjä ehdokkaita ei julkisteta.

Naisille suunnattu innovaatiopalkinto jaettiin yhteensä kolme kertaa: vuosina 2017, 2018 ja 2019.

 

Lue palkituista ja katso videot:

2019 – Heli Jantunen

2018 – Päivi Myllärinen

2017 – Hele Savin

 

PALKINNON KRITEERIT

Palkinto kattaa kaikki talouden ja teknologian alat, kuten esimerkiksi bioteknologian, lääketieteellisen teknologian, materiaaliteknologian, ympäristöteknologian sekä tieto- ja viestintäteknologian. Palkinto myönnetään innovaatiolle, jolla on merkittävää yhteiskunnallista vaikuttavuutta. Palkinnon saajana voi olla yksi tai useampi henkilö. Palkittavalla tulee todennetusti olla ollut keskeinen rooli innovaation kehittämisessä. Palkinnon saajan tulee olla Suomen kansalainen.

 

VOITTAJAN VALINTA

Palkintoprosessin toteutuksesta ja sen hallinnoinnista vastaa Tekniikan Akatemia TAF, jonka ehdotuksesta eduskunnan kansliatoimikunta asettaa palkintoraadin arvioimaan nimetyt ehdokkaat. Palkintoraati valitsee nimettyjen ehdokkaiden joukosta korkeintaan kymmenen parasta kandidaattia. Eduskunnan kansliatoimikunta valitsee voittajan parhaiksi arvioitujen ehdokkaiden joukosta.

Lue: Palkintoraadin puheenjohtaja Marja Makarow Option haastattelussa Naisille suunnatusta innovaatiopalkinnosta