Apurahat ja palkinnot

Kahdeksan suomalaista tieteen tukijaa jakoi TAF:n apurahatilaisuudessa 4.4.2017 yli 1,4 miljoonaa euroa apurahoja teknistieteelliseen tutkimukseen. Säätiöiden rahoitus on vauhdittanut myös tilaisuuden juhlapuhujien tiedeuraa.


Professori Leena Ukkosen tiedeura käynnistyi vuonna 2004, kun nuori väitöskirjatutkija lähti tutkijavaihtoon Yhdysvaltoihin MIT-yliopistoon.

”Se oli elämäni parhaita päätöksiä”, TAF:n apurahatilaisuudessa puhunut Leena Ukkonen kertoo.

Muutto uuteen maahan ja työskentely aivan uudessa ympäristössä loi uskoa omiin tutkijankykyihin. Kansainvälinen tutkimusympäristö osoitti myös sen, että tieteessä erilaisuus on rikkaus. Läpimurtoja syntyy, kun tutkimusongelmia tarkastellaan eri näkökulmista.

2017_Palkinnot_Apurahat_0183

”Tieteen hieno piirre on, että eri maista ja kulttuureista tulevilla on yhteinen tavoite: edistää tiedettä ja hyödyttää ihmiskuntaa”, sanoo professori Leena Ukkonen.

 

Tänään professori Ukkosen oma 15-henkinen tutkijaryhmä Tampereen teknillisessä yliopistossa on elävä esimerkki monikulttuurisesta tutkijayhteisöstä. 80 prosenttia ryhmän jäsenistä tulee muualta kuin Suomesta. Ukkosen ryhmä kehittää yhdessä Berkeleyn, Los Angelesin ja San Franciscon yliopistojen kanssa implanttiteknologiaa, jolla voitaisiin ohjata asioita ajatusten voimalla. Tutkijoiden tavoitteena on korvata vaurioituneet hermoradat nanoimplanteilla, jotka pystyvät lukemaan käskyjä aivoista ja välittämään ne langattomasti kehon ulkopuolelle ohjausjärjestelmään.

”Lopullisena tavoitteenamme on palauttaa halvaantuneen liikuntakyky”, Ukkonen kertoo.

Ukkonen on ilahtunut siitä, että monet yksityiset säätiöt haluavat tukea uutta tutkimusta ja kansainvälistä yhteistyötä.

”Niillä on ollut iso merkitys myös minun urallani.”

Yksi tutkimuksen tukijoista on Walter Ahlströmin säätiö, joka on rahoittanut tekniikan tutkijoiden tiedeuran ensi askelia jo vuodesta 1926 lähtien. Tämän vuoden apurahatilaisuudessa Walter Ahlströmin säätiö jakoi kaikkiaan 52 apurahaa teknilliseen tutkimukseen, jatko-opintoihin ja opintomatkoihin.

 

Digitalisaatio auttaa tutkijaa

Tilaisuudessa puhunut Aalto-yliopiston digitalisaatiojohtaja Kati Hagros kiittelee, että niin monen apurahan tutkimusaiheena on digitalisaatio. Hagrosin mukaan digitalisaatio on megatrendi, joka vaikuttaa monin tavoin myös tutkijoiden elämään, olipa varsinainen tutkimusaihe mikä tahansa. Internetin myötä esimerkiksi julkaisukäytännöt ovat muuttuneet, ja tutkimusdatan jakaminen tutkijayhteisölle ympäri maailmaa on helppoa.

2017_Palkinnot_Apurahat_0071”Te voitte olla digitalisaation suunnannäyttäjiä”, Aalto-yliopiston digitalisaatiojohtaja Kati Hagros kannustaa apurahojen saajia.

 

Digitalisaatio näkyy esimerkiksi geologian alan tutkimustoimintaa 853 500 euron summalla tukeneen K. H. Renlundin säätiön tämä vuoden apurahahakemuksissa. Moni haki rahoitusta vanhojen, jo tunnettujen malmialueiden tutkimukseen. Tutkimusdata on vuosien takaa, mutta tänään käytössä on uusia tietokonesovelluksia, joilla dataa voidaan analysoida entistä hienostuneemmin menetelmin.

 

Tutkijasta yrittäjäksi

Runar Bäckströmin säätiö jakoi tilaisuudessa apurahoja 15:lle yritystoimintaa hyödyttävälle keksinnölle yhteensä 225 000 euron arvosta. Rahoitusta sai esimerkiksi oululaistutkijoiden perustaman startup-yrityksen kehittämä myoni-ilmaisin, joka valjastaa kosmisen säteilyn maata pommittavat alkeishiukkaset malminetsinnän apuvälineeksi. Monen muunkin palkitun innovaation juuret ovat akateemisessa tutkimuksessa.

Oman tarinansa tutkijasta yrittäjäksi kertoo The Curious AI Companyn toimitusjohtaja Harri Valpola. Wired-lehti on listannut tekoälysovelluksia kehittävän helsinkiläisyrityksen Euroopan kuumimpien startupien joukkoon.

2017_Palkinnot_Apurahat_0270_web

Harri Valpolan innosti tekoälyn pariin TKK:n neuroverkkoprofessori Teuvo Kohosesta kertonut lehtijuttu. Nyt hän on The Curious AI Companyn toimitusjohtaja.

 

Harri Valpolan innosti tiedeuralle 17-vuotiaana Helsingin Sanomista luettu juttu professori Teuvo Kohosen neuroverkkotutkimuksesta.

”Kolme vuotta myöhemmin olin sankarini professori Teuvo Kohosen tutkimusapulaisena.”

Myöhemmin Valpola johti Aalto-yliopiston tutkimusryhmiä, joista siirtyi tutkijoita yritysmaailmaan. Valpola seurasi esimerkkiä, ja oli perustamassa jätteiden lajittelurobotteja kehittävää Zen Roboticsia. Nyt Zen Roboticsin teknologia viimein toimii, ja Valpola on jo uuden yrityksen veturina. Kymmenen vuotta yritysmaailmassa on opettanut, että tiedeosaamisen kaupallistaminen vaatii rinnalle rautaista markkinoinnin ja kohdemarkkinoiden ymmärrystä.

”Tarvitaan hyviä kavereita ja annos perusteetonta optimismia”, Valpola neuvoo.

 

Vuonna 2017 apurahoja ja palkintoja jakoivat:

 

TAF järjestää vuosittain teknistieteelliselle tutkimukselle ja kehitykselle myönnettävien apurahojen ja palkintojen jakotilaisuuden kutsuvieraille. Vuonna 2017 Tekniikan Akatemia TAF järjesti tilaisuuden yhdeksättä kertaa.