Palkittu 2004
Tim Berners-Lee
World Wide Web

World Wide Web tuli yleisön käytettäväksi vuona 1991. Se on tänä päivänä korvaamaton työkalu kaikille internetin käyttäjille. Tim Berners-Leen tavoite oli Webin kehittämisen alusta lähtien tehdä keskeiset web-teknologiat käytettäväksi maksutta. Päätös tehdä WWW:stä avoin järjestelmä oli välttämätön, jotta siitä tulisi yleismaailmallinen. Jos teknologia olisi patentoitu, se ei olisi levinnyt laajalle. Samaan aikaan ei voi sekä sanoa jonkin olevan yleistä yhteistyötilaa ja silti kontrolloida sitä.
Web on toisiinsa linkitettyjen hypertekstien järjestelmä, joka toimii internetissä. Maailmanlaajuinen viestintäinfrastruktuuri internet kehitettiin luotettavaa tiedonsiirtoa varten 60-70 luvuilla.
Web on vain yksi internetissä toimivista palveluista. Muita palvelumuotoja ovat esimerkiksi sähköposti ja viihdesovellukset, kuten pelit.
Webin perustan muodostivat ensimmäinen www-palvelin ja selain. Berners-Lee kirjoitti myös ensimmäiset versiot HTTP-protokollasta, HTML-kuvauskielestä ja URL-osoitteista. Ne mahdollistavat www:n käyttäjille pääsyn eri muodoissa olevaan tietoon yhdellä sovelluksella, selaimella.
Ennen verkon kehittämistä tiedon vaihtaminen oli monimutkaisempaa, koska käyttäjien piti olla hyvin perillä erilaisista järjestelmistä. Web mahdollistaa tiedon tarkastelemisen minkä tyyppiseltä tietokoneelta tahansa kaikissa maailman maissa – tiedon fyysisestä sijainnista tai muodosta riippumatta.
Web myös mahdollisti hyperlinkkien tehokkaamman käytön. Tiedon selaaminen nopeutui ja lukijat vapautuivat ennalta määritellystä materiaalijärjestyksestä.
Tim Berners-Lee uskoo, että WWW:stä kehittyy ns. semanttinen verkko. Nykyisellään verkkosivut on tarkoitettu ihmisten luettavaksi. Semanttisessa verkossa tieto merkitään siten, että myös tietokoneet voivat prosessoida sitä ja esimerkiksi verrata eri aikasarja-aineistoja.
Semanttinen verkko voisi siirtää rutiinitehtävät koneiden hoidettavaksi. Suuria tietomääriä voitaisiin tällöin käsitellä huomattavasti tehokkaammin ja ihmiset voitaisiin vapauttaa luovempiin ja ihmiskontakteihin perustuviin tehtäviin.