Millennium-teknologiapalkinto

Millennium-teknologiapalkinto on suomalainen kunnianosoitus ihmisten elämänlaatua parantaville innovaatioille. Palkinto on arvoltaan miljoona euroa ja se jaetaan joka toinen vuosi.

 

Millennium-teknologiapalkinnon lähtökohtana on tieteen ja innovaatioiden yhteiskunnallinen, jopa koko ihmiskunnan laajuinen vaikuttavuus.

Palkinto jaetaan:

  • uraauurtavasta teknologian innovaatiosta, joka parantaa ihmisten elämänlaatua ja edistää kestävää kehitystä
  • innovaatiolle, jota on jo sovellettu käytäntöön, ja joka saa aikaan mittavia muutoksia nyt ja tulevaisuudessa
  • innovaatiolle, joka edistää korkealaatuista tieteellistä ja teknologiaan liittyvää tutkimus- ja kehitystyötä.

Palkintoa ei myönnetä elämäntyöstä, vaan sen tarkoituksena on kannustaa palkittavan innovaation jatkotutkimusta ja -kehitystä huipputasolla. Suomen suuria vahvuuksia on käytännönläheinen ja ratkaisukeskeinen ajattelutapa, jota Millennium-teknologiapalkinto osaltaan tekee tunnetuksi.

Ehdokkaita palkinnon saajiksi otetaan vastaan kaikkialta maailmasta ja kaikilta teknologian alueilta pois lukien sotateknologia. Maailmassa laajasti ihmisten elämään vaikuttavat ongelmat ja ratkaisut ovat yhteisiä, minkä vuoksi on olennaista, että suomalainen palkinto voidaan jakaa mihin tahansa maahan. Ehdotuksia palkinnonsaajiksi voivat tehdä tiedeakatemiat, yliopistot, tutkimuslaitokset ja teollisuusorganisaatiot.

Seuraavan kerran palkinto jaetaan 18.5.2021.