Kun taide ja teknologia kohtaavat – Millennium-teknologiapalkinnolle uusi palkintoesine kuvanveistäjä Pekka Jylhältä

Pekka Jylhän Milky Way -teoksessa yhdistyvät suomalaisen Millennium-teknologiapalkinnon kulmakivet: teknologia ja innovaatiot yhteiskunnan hyvinvoinnin ja kestävän tulevaisuuden perustana. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö luovuttaa uuden palkintoesineen sekä miljoona euroa Millennium-teknologiapalkinnon voittajalle toukokuussa 2021.

 

Katso VIDEO Millennium-teknologiapalkinnon uudesta Milky Way -palkintoesineestä

 

Suomalainen, kansainvälisesti jaettava Millennium-teknologiapalkinto on saanut uuden palkintoesineen.

”Taide, tiede ja teknologia uudistavat yhteiskuntaa jatkuvasti. Pekka Jylhän Milky Way -teos kuvaa, miten rohkeus, luovuus ja ennakkoluulottomuus synnyttävät ihmisten elämänlaatua parantavia läpimurtoinnovaatioita”, sanoo Marja Makarow, Millennium-teknologiapalkintoa hallinnoivan Tekniikan Akatemia -säätiön hallituksen puheenjohtaja.

Jylhän teos luovutetaan yhdessä miljoonan euron palkintosumman kanssa Millennium-teknologiapalkinnon voittajalle 18. toukokuuta 2021, sillä vuoden 2020 voittajan julkistusta ja palkinnonjakoa siirrettiin vuodella koronaviruspandemian vuoksi.

Milky Way -teos valittiin uudeksi palkintoesineeksi kutsukilpailussa, jonka toteutuksesta vastasi Tekniikan Akatemia -säätiö yhdessä strategisen kumppaninsa Aalto-yliopiston kanssa. Vuosina 2004–2018 Millennium-teknologiapalkinnon palkintoesine oli kuvanveistäjä Helena Hietasen Huippu-teos.

 

Kuvanveistäjä Pekka Jylhän taideteos Milky Way.

 

Taiteilijana paremman maailman puolesta

Millennium-teknologiapalkinnon uuden palkintoesineen visuaalisena lähtökohtana on hypoteettinen planeetta Yhdeksän.

Milky Way kuvaa tämän mahdollisesti aurinkokuntamme reunalla sijaitsevan planeetan kiertoradan vaikutusta muiden planeettojen kiertoratoihin. Aihe on viime aikoina kiinnostanut tutkijoita ja tiedemaailmaa”, kuvanveistäjä ja taiteilijaprofessori Pekka Jylhä kertoo.

Millennium-teknologiapalkinto jaetaan eteenpäin katsoville teknologisille innovaatioille, jotka edistävät ihmisten ja ympäristön hyvinvointia maailmanlaajuisesti. Taiteilijalle tämä tematiikka on henkilökohtaisesti tärkeää. Pekka Jylhä käyttää teoksissaan mielellään uusimpia teknologisia apuvälineitä, kuten 3D-mallinnusta ja valmistuksessa muun muassa aurinko- ja tuulivoimaa.

”Haluan olla omalta pieneltä osaltani mukana tekemässä parempaa maailmaa. Henkilöt, jotka saavat Millennium-teknologiapalkinnon, tekevät paremman maailman puolesta suuria tekoja”, sanoo Pekka Jylhä.

 

Lataa kuvia Milky Way -palkintoesineestä ja taiteilija Pekka Jylhästä.
Kreditointi: Millennium-teknologiapalkinto.

 

Millennium-teknologiapalkinto jaetaan joka toinen vuosi läpimurtoinnovaatiolle, joka parantaa elämänlaatua ja edistää kestävää kehitystä. Palkintosumma on miljoona euroa, ja ehdotuksia palkinnon saajiksi otetaan vastaan kaikkialta maailmasta. Palkinnon jakaa itsenäinen säätiö Tekniikan Akatemia TAF. Tasavallan presidentti on palkinnon suojelija.

 

Lisätiedot:
Laura Manas, viestintäpäällikkö, Tekniikan Akatemia -säätiö (TAF)
+358 500 989 286, laura.manas@taf.fi

Marja Makarow, hallituksen puheenjohtaja, Tekniikan Akatemia -säätiö (TAF)
marja.makarow@taf.fi

 

Ajankohtaista