Marja Makarow Ylellä: Britannian lähtö EU:sta olisi katastrofi eurooppalaiselle tiedemaailmalle – rahahanat kiinni, tutkimusyhteistyö jumiin

Oxfordin ja Cambridgen kaltaiset huippuyliopistot eivät enää jatkossa kerää parhaita kykyjä maailmalta, jos sopimukseton brexit toteutuu.

Yle Tiede haastatteli Tekniikan Akatemia TAF:n hallituksen puheenjohtaja Marja Makarowia Brexitin vaikutuksista koko Euroopan tiedeyhteisöön.

”Marja Makarow näkee brittiyliopistoja ja tutkijoita uhkaavan saman kehityksen, mikä alkoi viisi vuotta sitten Sveitsissä.

– Jos sopimukseton ero tulee, niin aivan sama tapahtuu Britanniassa. Unionin tutkimusrahoitus pysähtyy ja samalla yhteistyökuviot.

Euroopassa on myös erinomaista tutkimusvälineistöä eli infrastruktuuria. Siihen kuuluu kalliita laitteistoja, joita yksittäisellä valtiolla ei ole varaa ylläpitää.

– Brittitutkijoilla ei enää olisi mahdollisuutta käyttää näitäkään laitteita jatkossa.

Britannian perinteikkäät huippuyliopistot kuten Oxford ja Cambridge ovat aiemmin keränneet maailman parhaita tutkijoita. Makarowin mukaan myös brittiläinen innovaatiojärjestelmä, tiedehallinto ja rahoituskäytännöt ovat olleet esikuvina muulle maailmalle.

Nyt näissä maineikkaissa yliopistoissa odotellaan kauhulla tulevaa brexitiä. Esimerkiksi Cambridgen yliopisto on Makarowin mukaan jo perustamassa Saksan Müncheniin omaa yksikköä.

– Kansainvälisten tutkijoiden poistuminen näistä Oxfordin ja Cambridgen loistoyliopistoista alkoi heti Britannian kansanäänestyksen jälkeen kolme vuotta sitten ja sinne ei uusia kykyjä tule eurooppalaisella rahoituksella, Makarow kertoo.”

Ajankohtaista