75 innovaatiota ehdolla 2020 Millennium-teknologiapalkinnon voittajaksi

Vuoden 2020 Millennium-teknologiapalkinnon saajaksi esitettiin nimeämiskauden loppuun mennessä 75 innovaatiota (yhteensä 257 innovaattoria). Innovaatioiden määrä pysyi samalla tasolla verrattuna edelliseen nimeämiskauteen. Eniten ehdokkaita saatiin terveysteknologian ja biolääketieteen sekä tieto- ja viestintätekniikan aloilta.

Kuva 1. Nimeämiset teknologia-aloittain (%)

 

Vuoden 2020 Millennium-teknologiapalkinnolle nimettiin ehdokkaita jokaiselta mantereelta. Nimeämisiä saatiin eniten Euroopasta ja Aasiasta. Myös pohjois-amerkkalaiset organisaatiot olivat erittäin aktiivisia nimeämisessä. Ehdokkaita nimesivät innokkaimmin yliopistot ja tutkimuslaitokset, mutta yritysten osuus nimeämisistä nousi hieman.

”Olemme erittäin tyytyväisiä nimeämisten määrään. Olen myös iloinen, että yritykset ovat olleet aktiivisia prosessissa. Tarvitsemme sekä yrityksiä että tiedeyhteisöä, jotta tutkimustulokset eivät jää vain tiedostoiksi tietokoneelle, vaan muuttuvat innovaatioiksi, joista on hyötyä koko maailmalle, Tekniikan Akatemian (TAF) toimitusjohtaja Ari Ahonen sanoo.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kuva 2. Nimeäjätahot (%)      Kuva 3.  Nimeämiset maanosan mukaan (%)

 

 

Naisehdokkainen määrä huolestuttavan vähäinen

Naisehdokkaiden osuus nimeämisissä oli edelleen hyvin alhainen: vain 13 prosenttia ehdokkaista oli naisia. Millennium-teknologiapalkinnon ehdokkaana olevien naisten osuus pysyi samalla tasolla kuin kahdella edellisellä nimityskaudella (2017, 2015). Kaikista ponnisteluista huolimatta tulos oli pettymys.

”Emme halua painaa tätä villasella. Naisehdokkaisen vähäinen määrä on ongelma. Meidän kaikkien on työskenneltävä yhä kovemmin, jotta saamme nimeämisiin enemmän monimuotoisuutta ja naisinnovaattoreita mukaan”, Ahonen muistuttaa.

 

Kansainvälinen palkintolautakunta arvioi ehdokkaat

Nimeämisiä 2020 Millennium-teknologiapalkinnon saajaksi vastaanotettiin huhtikuusta aina heinäkuun loppuun saakka.

Nimetyt ehdokkaat arvioidaan perusteellisesti kuluvan syksyn ja talven aikana. Työstä vastaa riippumaton kansainvälinen Millennium-teknologiapalkinnon palkintolautakunta, jonka jäsenet edustavat kattavasti teknologian eri osa-alueita. Arviointiprosessin jälkeen palkintolautakunta tekee ehdotuksen Tekniikan Akatemian hallitukselle, joka päättää voittajasta.

Vuoden 2020 Millennium-teknologiapalkinnon voittaja julkistetaan 26.5.2020.

 

Lisätietoja
Ari Ahonen, toimitusjohtaja, Tekniikan Akatemia (TAF), +358 400 618 300
Eeva Sievi, operatiivinen johtaja, Tekniikan Akatemia (TAF), +358 50 5496 962

Millennium-teknologiapalkinto on suomalainen kunnianosoitus ihmisten elämänlaatua parantaville innovaatioille. Palkinto on arvoltaan miljoona euroa ja se jaetaan joka toinen vuosi.

Millennium-teknologiapalkinnon yhteistyökumppanit: Aalto University, FIM, Neste, Nokia, Outotec

Ajankohtaista