Naisille suunnattu innovaatiopalkinto professori Heli Jantuselle

Eduskunnan varapuhemies Paula Risikko on luovuttanut naisille suunnatun innovaatiopalkinnon professori Heli Jantuselle matalien lämpötilojen keraamikomponenttien valmistusmenetelmästä. Professori Jantunen työskentelee Oulun yliopistossa.

Professori Heli Jantunen on kehittänyt ensimmäisenä maailmassa ultramatalassa lämpötilassa yhteissintrattavia sähkökeraameja. Uuden sukupolven monikäyttöiset sähkökeraamit ovat merkittävä kansainvälinen läpimurto.

Keraamisten komponenttien valmistuksen vaatima lämpötila on ollut tähän asti liian korkea elektroniikassa yleisesti käytetyille puolijohde- ja polymeerimateriaaleille. Tämä on estänyt materiaalien integroimisen suoraan keraamisiin komponentteihin. Jantusen tutkimusryhmässä kehitetyllä menetelmällä keraamikomponenttien valmistuslämpötilat on onnistuttu laskemaan alle 500 asteen ja jopa huoneen lämpötilaan, mikä mahdollistaa keraamisten komponenttien suoran yhdistämisen lämpöherkkiin nykymateriaaleihin ja uusien sovellusten kehittämisen. Jantusen kehittämässä menetelmässä energian tarve on pienentynyt parhaimmillaan 15–30 prosenttiin, mikä tarkoittaa paitsi merkittävästi edullisempia tuotantolaitteistoja ja helpompaa prosessia myös ympäristöystävällisempää valmistustapaa.

Teknologian arvioitu markkina on noin 900 miljoonaa dollaria. Valmistusmenetelmää voidaan hyödyntää muun muassa pienissä sensoreissa, RF- ja mikroaaltomoduuleissa sekä tietoliikennetekniikan suodattimissa, kytkimissä ja antenneissa.

Eduskunnan myöntämä innovaatiopalkinto juhlistaa yleisen ja yhtäläisen äänioikeuden vuosipäivää 1. kesäkuuta. Palkinto on suuruudeltaan 110.000 euroa ja se myönnetään vuosina 2017, 2018 ja 2019. Palkinto voidaan myöntää naiselle tai naisista koostuvalle ryhmälle tieteellisesti merkittävästä innovaatiosta teknologian tai talouden alalta.

Palkintoprosessin on järjestänyt Tekniikan Akatemia -säätiö (TAF). Eduskunnan kansliatoimikunta on valinnut voittajan parhaiksi arvioitujen ehdokkaiden joukosta.

Lisätietoja:
Maija-Leena Paavola, pääsihteeri, eduskunta, maija-leena.paavola@eduskunta.fi
Eeva Sievi, COO, Tekniikan Akatemia -säätiö, eeva.sievi@taf.fi

Ajankohtaista