Naisille suunnattu innovaatiopalkinto elintarviketieteiden tohtori Päivi Mylläriselle

Eduskunnan puhemies Paula Risikko on luovuttanut naisille suunnatun innovaatiopalkinnon elintarviketieteiden tohtori Päivi Mylläriselle.

Päivi Myllärinen on bioteknisten ja termomekaanisten menetelmien yhdistämisellä kehittänyt uudenlaisia meijerituotteita. Keskeinen osa Päivi Myllärisen tutkimus- ja tuotekehitystyöstä perustuu luonnon omiin katalyytteihin eli entsyymeihin, joiden hyödyntämisessä meijeriteollisuudessa Päivi Myllärinen on tehnyt uraauurtavaa työtä. Hän on valjastanut entsyymien ja laajan termomekaanisten yksikköprosessien yhdistelmän maidon käsittelyyn, ja kehittänyt täysin uudenlaista meijeriteknologiaa. Päivi Myllärisen ennakkoluulottomalla tutkimus- ja kehitystyöllä on merkittävää tulevaisuuden potentiaalia mm. ihmisen suoliston mikrobiomia koskevan uusimman tutkimustiedon hyödyntämisessä terveysvaikutteisten elintarvikkeiden kehittämisessä.

 

 

Päivi Myllärinen on innovaatioillaan nostanut maidon jalostusarvoa merkittävästi. Hän on kehittänyt täysin uudenlaisia meijeriteknologisia menetelmiä ja useita niihin pohjautuvia, erilaisille kohderyhmille suunnattuja tuotteita. Vegaanisen ja erilaisten kasvisruokavalioiden yleistymistä ennakoiden hän on hyödyntänyt viljateknologian osaamistaan myös ensimmäisten kasvipohjaisten maitotuotevaihtoehtojen kehittämisessä. Myllärinen työskentelee Valiolla.

Eduskunnan myöntämä innovaatiopalkinto juhlistaa yleisen ja yhtäläisen äänioikeuden vuosipäivää 1. kesäkuuta. Palkinto on suuruudeltaan 110.000 euroa ja se myönnetään vuosina 2017, 2018 ja 2019. Palkinto voidaan myöntää naiselle tai naisista koostuvalle ryhmälle tieteellisesti merkittävästä innovaatiosta teknologian tai talouden alalta.

Palkintoprosessin on järjestänyt käytännössä Tekniikan Akatemia -säätiö. Eduskunnan kansliatoimikunta on valinnut voittajan parhaiksi arvioitujen ehdokkaiden joukosta.

 

Eduskunnan puhemies Paula Risikko onnittelee Päivi Mylläristä. Eduskunnan pääsihteeri Maija-Leena Paavola oikealla. Kuva: Hanne Salonen / Eduskunta.

 

Lisätietoja:
Eduskunnan pääsihteeri Maija-Leena Paavola, maija-leena.paavola(at)eduskunta.fi

Pääkuva: 
Hanne Salonen / Eduskunta

Ajankohtaista