Video: Millennium-teknologiapalkinto 2018

Laitteemme ovat yhä pienempiä mutta koko ajan tehokkaampia. Katso video vuoden 2018 Millennium-innovaatiosta, joka on laitteidemme kehityksen takana.

Millennium-teknologiapalkinto 2018 myönnettiin tekniikan tohtori Tuomo Suntolalle atomikerroskasvatusteknologian (Atomic Layer Deposition, ALD) kehittämisestä. ALD-teknologialla valmistetaan muutaman atomikerroksen vahvuisia ohutkalvoja esimerkiksi mikroprosessoreihin ja muistikomponentteihin. Menetelmällä voidaan pinnoittaa monimutkaisia kolmiulotteisia rakenteita tarkasti atomikerros kerrallaan.

Jatkuvasti kehittyvän ALD-teknologian ansiosta laitteet ovat pienempiä ja edullisempia, mutta samalla tehokkaampia. Suntolan innovaatio on yksi keskeinen tekijä siinä, että kuuluisa Mooren laki on jatkunut aina tähän päivään saakka: mikropiirien teho on kaksinkertaistunut parin vuoden välein hintojen kuitenkin samalla laskiessa. Mikropiireissä ja muistikomponenteissa tarvittavia äärimmäisen ohuita sähköä eristäviä tai johtavia kalvoja voidaan valmistaa vain Suntolan kehittämällä ALD-teknologialla.

Ajankohtaista