Millennium-teknologiapalkinto kertoo Suomesta humaanina maana

Palkintolautakunnan puheenjohtaja Päivi Törmä pitää maailman suurinta teknologiapalkintoa erittäin arvokkaana teknologiaa ja innovaatioita tukevalle Suomelle.

Maailman tiedeyhteisössä eletään jännittävää aikaa. Seuraava Millennium-teknologiapalkinto jaetaan toukokuun lopulla, ja esivalinnan tekevä kansainvälinen palkintolautakunta on saattanut arviointityönsä loppuun. Seuraava miljoonan euron arvoinen innovaatio odottaa vielä Tekniikan Akatemia TAF:n hallituksen hyväksyntää.

”Palkinnon saajaksi ehdotettujen innovaatioiden taso oli tänä vuonna erinomaisen korkea. Aivan todella huippuja oli paljon”, kertoo Millennium-teknologiapalkinnon kansainvälisen raadin puheenjohtaja ja Aalto-yliopiston akatemiaprofessori Päivi Törmä.

Kriteerit huippuehdokkaaksi ovat kovat. Millennium-teknologiapalkinto jaetaan laajasti ihmisten elämänlaatua parantaville ja kestävää kehitystä tukeville innovaatioille, joiden hyödyistä on jo vahvoja näyttöjä. Aiempia palkinnonsaajia ovat muun muassa eettinen kantasolututkimus, sininen led-valo sekä kustannustehokkaat aurinkokennot.

Päivi Törmä korostaa Millennium-teknologiapalkinnon suurta arvoa Suomelle.

”Suomi on humaani korkean teknologian maa, ja ihmiskunnan laajuista hyvinvointia tukeva teknologiapalkinto tuo nämä arvomme ja vahvuutemme hyvin esiin”, Törmä sanoo.

 

Maailmanlaajuiset haasteet, maailmanlaajuinen palkinto

Joka toinen vuosi jaettava suomalaispalkinto keräsi viime kerralla, vuonna 2016, ennätysmäärän nimeämisiä: yhteensä 79 innovaatiota ehdotettiin palkittavaksi. Tämä oli kaksinkertaisesti verrattuna vuoden 2014 nimeämisiin. Tänä vuonna ehdotusten määrä pysyi samalla korkealla tasolla, kun ehdotuksia annettiin 72 kappaletta.

Suurin osa ehdotuksista tulee Suomen ulkopuolelta, ja koko maailma on nimeämisissä edustettuna. Viime kerralla myös suomalaiselta tiedeyhteisöltä tuli aiempaa huomattavasti enemmän ehdotuksia palkinnon saajaksi ja tänä vuonna suomalaisten nimeämisten taso pysyi jälleen hyvänä.

Millennium-teknologiapalkinnon tärkeä periaate on se, että palkinto voi mennä minne päin maailmaa tahansa.

”Palkinnon kansainvälisyys vahvistaa ajatusta siitä, että suuria globaaleja haasteita pitää pyrkiä ratkaisemaan yhdessä, maailmanlaajuisesti”, sanoo palkintolautakunnan puheenjohtaja Päivi Törmä.

 

Millennium-teknologiapalkinto jaetaan Helsingissä 22. toukokuuta 2018.  Lue lisää:

Millenniumteknologiapalkinto.fi
Twitter: @millenniumprize
Facebook: @millenniumprize

 

Kuvassa Millennium-teknologiapalkinnon kansainvälinen palkintolautakunta: Sir Peter Knight, Hanna Viertiö-Oja, Päivi Törmä (puheenjohtaja), Hans-Joachim Freund, Ayao Tsuge, Craig R. Barrett, Tero Ojanperä ja Ari Ahonen. Kuvasta puuttuu Jonathan Knowles. Kuva: Tekniikan Akatemia TAF.