Tekniikan Akatemia TAF palkitsee bioteknologiayrityksen Suomessa: Millennium-kunnianosoituksen saa entsyymituotteita teollisuudelle kehittävä MetGen Oy

Tekniikan Akatemia TAF on myöntänyt kotimaisen Millennium-kunnianosoituksen suunnattuun evoluutioon eli hallittuun proteiininmuokkaukseen erikoistuneelle MetGen Oy:lle.

TAF jakaa kotimaisen Millennium-kunnianosoituksen vuorovuosin kansainvälisen Millennium-teknologiapalkinnon kanssa. Kunnianosoitus myönnetään Suomessa toimivalle yritykselle tai tutkijalle, jonka työ liittyy edellisen Millennium-teknologiapalkinnon voittajan tutkimusalaan. Vuoden 2016 Millennium-teknologiapalkinnon sai yhdysvaltalainen professori Frances Arnold kehittämästään uudesta ja nopeasta tavasta täsmämuokata entsyymejä. Räätälöidyillä entsyymeillä voidaan korvata kallista tai fossiilisiin raaka-aineisiin perustuvaa tuotantoa useilla teollisuudenaloilla. Nyt Millennium-kunnianosoituksella palkittava MetGen Oy käyttää työssään myös professori Arnoldin uraauurtavaa menetelmää.

”Miljoonan euron arvoinen kansainvälinen Millennium-teknologiapalkinto on maailmanlaajuinen tunnustus. Millennium-kunnianosoituksella halutaan sen sijaan palkita ja tuoda esiin kotimaista huippuluokan yritystoimintaa ja tutkimusta samalta alalta”, toteaa Ari Ahonen, Tekniikan Akatemia TAF:n toimitusjohtaja. ”Tämän vuoden kunnianosoitus antaa tukemme vahvasti kansainvälistyvälle ja useissa vastuullisissa EU-projekteissa mukana olevalle suomalaisyritykselle.”

 

MetGen Oy tuo cleantech-ratkaisuja teollisuuteen

Vuonna 2008 perustettu kaarinalainen MetGen Oy tuottaa entsyymejä alati kasvaville biomassamarkkinoille. Cleantech-yritys auttaa teollisuutta siirtymään energiatehokkaampiin ja nopeampiin prosesseihin entsyymeillä, jotka toimivat kemiallisia reaktioita nopeuttavina katalyytteinä luonnossakin. MetGen Oy:n kehittämien, geneettisesti räätälöityjen entsyymien valtti on siinä, että ne kestävät teollisuuden vaatimia vaikeita olosuhteita, kuten korkeita happamuustasoja ja lämpötiloja.

MetGen Oy kehittää uudenlaisia entsyymejä kolmelle alalle: sellu- ja paperiteollisuuteen, biopolttoaineen tuotantoon ja teollisuuden jätevesien puhdistamiseen. Esimerkiksi sellun valmistuksessa säästyy energiaa, kustannuksia ja aikaa, kun puuhake voidaan entsyymien avulla pilkkoa osittain jo ennen keittoprosessia. Entsyymeillä myös selluteollisuuden jätteistä voidaan valmistaa polttoaineeksi sopivaa bioetanolia.

MetGen Oy on onnistunut käyttämään suunnattua evoluutiota ja proteiinien hallittua muokkausta vihreän kemian periaatteella: pyrkimällä vähentämään saasteita ja uusiutumattomia materiaaleja teollisuudessa.

”Tulevaisuuden suuri haaste on hyödyntää kemikaalien tuotantoon kaikki biomassan raaka-aineet”, kertoo MetGen Oy:n toimitusjohtaja Alex Michine. ”Haluamme toimia bioprosessien arvoketjulla alusta loppuun. Tähtäämme siihen, että jätettä ei synny ollenkaan, ja että hiilijalanjälki pienenee.”

MetGen Oy on aiemmin palkittu muun muassa eurooppalaisella bioteknologian John Sime -palkinnolla innovatiivisimmasta teknologiasta vuonna 2016, ja vuonna 2014 Global Cleantech Cluster Association on nimennyt yrityksen maailman kymmenen parhaan yrityksen joukkoon.

”On kunnia ja etuoikeus ottaa vastaan Millennium-kunnianosoitus. Palkinto motivoi meitä suuresti työskentelemään yhä vahvemmin kestävän biotalouden kasvun eteen”, toimitusjohtaja Alex Michine sanoo.

 

MetGenin toimitusjohtaja Alex Michine.
MetGenin toimitusjohtaja Alex Michine. Kuva: Heikki Räisänen / TAF.

 

Tekniikan Akatemia TAF jakaa Millennium-kunnianosoituksen yhteistyössä Turun kaupungin ja Turku Science Parkin sekä Turun yliopiston, Turun Ammattikorkeakoulun ja Åbo Akademin kanssa 2.11.2017 kello 18 Turun kaupungintalolla. Median edustajat ovat tervetulleita tilaisuuteen.

Seuraava kansainvälinen Millennium-teknologiapalkinto jaetaan 22.5.2018.

 

Lisätietoja:

Tekniikan Akatemia TAF

Ari Ahonen, toimitusjohtaja: ari.ahonen@taf.fi, puh. +358 40 061 8300

Median yhteydenotot: Laura Manas, viestintävastaava, laura.manas@taf.fi, puh. +358 500 989 286

 

MILLENNIUM-KUNNIANOSOITUKSEN TUOMARISTO 2017

Christine Hagström-Näsi, Senior Advisor, Click Innovation Oy
Mart Saarma, professori, Helsingin yliopisto
Jukka Seppälä, professori, Aalto yliopisto

 

KUVAT: Heikki Räisänen / TAF. (Pääkuvassa MetGenin työntekijät Veera Hämäläinen ja Juuso Haapoja yrityksen laboratoriossa). Lisää kuvia saatavilla TAF:n Flickr-kanavalla.

 

Ajankohtaista