Millennium-teknologiapalkinnosta uutisoitiin laajasti ympäri maailman

Biokemisti Frances Arnoldin nimitys Millennium-teknologiapalkinnon 2016 saajaksi sai runsaasti näkyvyyttä maailman medioissa.

Brittiläisen viestintätoimiston Apollo Strategic Communicationsin raportin mukaan Frances Arnoldin palkitsemisesta uutisoitiin monipuolisesti mediajulkaisuissa, jotka tavoittavat yhteensä 1,5 miljardia ihmistä eri puolilla maailmaa. Laajaan näkyvyyteen johtivat palkitun ja hänen sovellusalueensa vähäinen tunnettuus ennen palkinnonjakoa sekä palkinnon myöntäminen ensimmäistä kertaa naiselle. Suurimman näkyvyyden Tekniikan Akatemia TAF:n jakama Millennium-teknologiapalkinto 2016 sai voittajan kotimaassa Yhdysvalloissa.

Arnold palkittiin suunnatun evoluution kehittämisestä: uudesta ja nopeasta tavasta muokata proteiineja. Millennium-teknologiapalkintoa käsittelevissä artikkeleissa tuotiin esille erityisesti palkitun innovaation laajaa vaikutusta ihmiskunnan elämänlaadun edistämiseen ja ympäristön suojelemiseen. Frances Arnoldin innovaatioiden ansiosta uusiutumattomia ja kalliita raaka-aineita käyttävää tuotantoa voidaan korvata kestävän kehityksen mukaisesti useilla teollisuuden aloilla.

Toinen artikkelien painopiste oli Arnoldin mielenkiintoinen uratarina. Arnoldin tausta oli alun perin prosessitekniikassa, ja kun hän siirtyi proteiininmuokkauksen pariin, alan muut tutkijat olivat biokemistejä ja proteiinitutkijoita. Arnoldin poikkeavat ja uraauurtavaan innovaatioon johtaneet tutkimusmenetelmät saivat alan muilta tutkijoilta aluksi täystyrmäyksen.

”En tiennyt alussa alasta lähes mitään. Jos olisin tiennyt kuinka vaikeaa proteiininmuokkaus on, en olisi luultavasti edes siirtynyt sen pariin”, Frances Arnold kertoi BBC:n haastattelussa.

 

Teknologia-alan sukupuolijakauma puhutti

Myös Arnoldin pyrkimys kannustaa naisia tiede- ja teknologiamaailmaan näkyi palkitsemisesta kertovissa artikkeleissa. Millennium-teknologiapalkinto myönnettiin tänä vuonna ensimmäistä kertaa naiselle.

”Palkinto tarjoaa [Arnoldille] hyvän mahdollisuuden kiinnittää huomio sukupuolien väliseen kuiluun luonnontieteiden ja teknologian aloilla ja toimia roolimallina muille naisille”, The Huffington Post kirjoitti.

San Francisco Chroniclen haastattelema kansainvälisen palkintolautakunnan puheenjohtaja Jarl-Thure Eriksson sanoi yhdysvaltalaislehdelle, että Arnold oli nimettyjen ehdokkaiden joukossa aivan omaa luokkaansa.

”Uransa alusta saakka hän on ollut pioneeri aiemmin miesvaltaisella alalla”, Erikssonia siteerattiin lehdessä.

Tekniikan Akatemia TAF:n toimitusjohtaja Juha Ylä-Jääski pitää kasvanutta medianäkyvyyttä merkkinä siitä, että Millennium-teknologiapalkinnon paikka kansainvälisesti arvostettuna tiedepalkintona on edelleen vahvistunut.

”Palkintoa pidetään maailmalla jo vankkana tunnustuksena teknologia-alan huippuosaamisesta. Myös sillä, että palkittavana oli ensimmäistä kertaa nainen, oli tänä vuonna merkittävää uutisarvoa”, Ylä-Jääski sanoo.

Ajankohtaista