Millennium-teknologiapalkinto jaetaan toukokuussa – ilmoittaudu voittajan yleisöluennolle

Miljoonan euron arvoinen suomalainen palkinto parempaa elämää ja kestävää kehitystä edistävälle innovaatiolle jaetaan 24. toukokuuta Helsingissä.

Tekniikan Akatemia TAF jakaa vuoden 2016 Millennium-teknologiapalkinnon Helsingissä tiistaina 24.5.2016. Aiemmista vuosista poiketen palkittava innovaatio paljastetaan vasta palkinnonjakotilaisuudessa, joka alkaa Helsingin yliopiston juhlasalissa kello 14. Palkinnon saapuu jakamaan tasavallan presidentti.

Joka toinen vuosi jaettava Millennium-teknologiapalkinto myönnetään tänä keväänä seitsemättä kertaa. Palkintosumman myöntävässä työ- ja elinkeinoministeriössä (TEM) palkinto nähdään hyväksi keinoksi vahvistaa Suomen teknologiamainetta ja alleviivata Suomen kilpailukykyisiä puolia.

”Pyrimme siihen, että suomalaisesta käytännönläheisestä ajattelutavasta hyötyisi muukin maailma. Millennium-teknologiapalkinnon lähtökohtana on tieteen ja innovaatioiden laaja yhteiskunnallinen, jopa koko ihmiskuntaa koskettava vaikuttavuus ja tien avaaminen erilaisille sovelluksille. Kyse on maailmanlaajuisen kehityksen edistämisestä”, sanoo TEM:n alivaltiosihteeri Petri Peltonen.

Millennium-teknologiapalkinnon saajaksi ehdotettujen innovaatioiden taso on tänä vuonna noussut erittäin korkeaksi, kertoo kansainvälisen palkintolautakunnan puheenjohtaja Jarl-Thure Eriksson. Ehdokkaiksi myös nimettiin ennätyksellisesti 79 innovaatiota, mikä on kaksinkertaisesti edellisestä palkinnonjaosta.

 

Yleisöluento esittelee palkitun innovaation kaikille

Tekniikan Akatemia järjestää Millennium-teknologiapalkinnon ympärillä maksuttomia teknologia-aiheisia tapahtumia suurelle yleisölle.

Millennium-teknologiapalkinnon saaja pitää kaikille avoimen yleisöluennon keskiviikkona 25.5. kello 17.30 Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun juhlasalissa. Yleisöluennolla palkittu esittelee innovaatiotaan ja sen merkitystä ihmiskunnalle.

Yleisöluentoa edeltää tieteen ja yritysmaailman huippuosaajien avoin paneelikeskustelu aiheesta ”What does it take to become an innovator?” kello 15–17.

Sekä paneelin että yleisöluennon kieli on englanti.

 

MillenniumX: nuorisolle syötäviä molekyylejä ja uusinta teknologiaa

Nuoret saavat oman Millennium-tapahtumansa Helsingin Kaapelitehtaalla perjantaista sunnuntaihin 20.–22. toukokuuta 2016. MillenniumX:ssä nuoret pääsevät tutustumaan uusimpiin teknologioihin ja niiden sovellutuksiin kestävän kasvun ja puhtaan energian, robotiikan sekä pelillisyyden näkökulmista.

Interaktiivisessa kokemusnäyttelyssä nuoret saavat esimerkiksi maistella syötäviä molekyylejä ja tutustua aurinkokennoenergialla toimivaan pienoismaailmaan. MillenniumX:n ohjelmistossa on lisäksi pelitapahtuma, koodikoulu, robotiikkaturnaus ja Tämä toimii! -teknologiakilpailun finaali.

”MillenniumX:n tavoitteena on mielenkiintoisen tekemisen kautta kannustaa nuoria luovaan ajatteluun, inspiroida omien vahvuuksien löytämiseen ja lisätä valmiuksia teknologisten innovaatioiden synnyttämiseen”, sanoo MillenniumX:n projektipäällikkö Nawras Odda.

MillenniumX:n suojelijana toimii tasavallan presidentin puoliso Jenni Haukio ja avajaisissa 20.5. puhuu opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen.

 

Millennium-tapahtumat 2016:

 

24.5.
Millennium-teknologiapalkinnon jakotilaisuus kello 14
Kutsuvierastilaisuus

25.5.
Millennium Talks: palkitun Studia Generalia -yleisöluento kello 17 ja paneelikeskustelu kello 15
Avoin kaikille
Ilmoittaudu tästä
Osoite: Aalto-yliopiston Kauppakorkeakoulu, Runeberginkatu 14–16, 00100 Helsinki

20.–22.5.
MillenniumX – nuorten innovaatio- ja teknologiatapahtuma
Avoin kaikille
Osoite: Kaapelitehdas, Tallberginkatu 1, 00180 Helsinki

 

Lisätiedot:

Juha Ylä-Jääski, toimitusjohtaja, Tekniikan Akatemia
juha.yla-jaaski(at)taf.fi, +358 40 9030 606
Millennium-palkitun yleisöluento:
Laura Manas, projektipäällikkö, Tekniikan Akatemia
laura.manas(at)taf.fi, +358 500 989286
MillenniumX:
Nawras Odda, projektipäällikkö, Tekniikan Akatemia
nawras.odda(at)taf.fi, +358 50 414 7298

Ajankohtaista