Linda Laatikainen: 5 askelmaa vaikuttavaan tieteeseen

Tohtoriksi 23-vuotiaana väitellyt Laatikainen iski apurahojen saajille faktat pöytään.

”Niin sanotun totuuden puskeminen maailmalle ei riitä, jos tieteellä halutaan oikeasti vaikuttaa.”

Tämä oli hyvin nuorena tohtorin paperit saaneen Linda Laatikaisen viesti tuoreille tekniikan alan apurahojen saajille TAF:n vuoden 2016 apurahojen ja palkintojen jakotilaisuudessa.

Englannissa Cambridgen ja Oxfordin yliopistoissa opiskellut Laatikainen väitteli 23-vuotiaana psykiatriasta ja on sittemmin siirtynyt tieteestä liike-elämään. Nyt lähemmäs kolmekymppinen Laatikainen työskentelee Rinnekoti-säätiön palvelutoiminnan johtajana.

Jo hyvin monipuolisen uransa aikana Laatikainen on rakentanut tieteellä vaikuttamisesta itselleen viisiportaisen ohjeen, jonka hän halusi jakaa palkituille tieteentekijöille:

 

 1. Totuus

”Peruskoulussa ja lukiossa vastaus oli aina joko oikea tai väärä. Luotiin ajattelumalli, jonka mukaan totuudella saadaan suoraan vaikuttavuutta. Totuus on kaiken perusta, mutta yksin se ei kuitenkaan riitä.”

2. Tiede

”Yliopistossa selvisi, että tieteessä on aina tehty valtavasti virheitä. Tieteellisen metodin myötä opin kyseenalaistamaan kaiken jopa niin pitkälle, että logiikkakin voitiin nähdä vain käsitteenä, jonka olemme itse keksineet. Ymmärsin, että tieteellinenkään totuus ei riitä.

3. Ymmärrys

”Kun on saatu tieteellinen totuus, pitää vielä huolellisesti selvittää, mitä media ja ihmiset haluavat kuulla. Viesti pitää pystyä muokkaamaan sopivaksi, ja vasta siten voidaan päästä vaikuttamaan. Kiinnostus ei riipu siitä, kuinka paljon vaivaa tutkimukseen on nähty. Tiedelehden etusivun juttu voidaan valita ihan vain sen perusteella, mistä aiheesta saadaan näyttävä kuva kanteen. Esimerkiksi Timesin kannessa oli kerran tutkimus siitä, että kun olemme humalassa, vastakkainen sukupuoli vaikuttaa viehättävämmältä.”

4. Yhteiskunta

”Vaikka media kiinnostuisi tieteellisestä totuudestamme, sekään ei vielä ole tarpeeksi. Tarvitaan myös yhteiskunnan hyväksyntä, jotta oikeaa vaikuttavuutta voidaan saada aikaan. Tieteellisesti on esimerkiksi todistettu, että alkoholi on 100-prosenttisesti vaarallista, mutta tämän viestin saamiseksi läpi pitää taistella todella lujasti. Alkoholinkäyttö on niin vahvasti kiinni yhteiskunnassamme.”

5. Minä

”Lopulta kaikki kiteytyy ihmisten itsekkääseen luontoon. Ihmiset pitää henkilökohtaisesti saada hyväksymään totuutemme, jotta vaikutusta syntyy. Vaikkapa tutkimukseen tarvittavien verinäytteiden jokaiselta luovuttajalta pitää henkilökohtaisesti selvittää, millä summalla saamme tutkia näytettä 30 vuotta. Osa haluaa rahaa, osa ei mitään. En kuitenkaan saa näytteitä, jos en ota kaikkien vaatimuksia huomioon.

Oikeaan vaikuttavuuteen pääsemiseksi tutkijan ei pitäisi lakata lyömästä päätänsä seinään. Lopulta kaikki voivat vaikuttaa, kunhan intohimo tekemiseen säilyy.”

 

Kuvia apurahojen ja palkintojen jakotilaisuudesta 2016

 

Teksti: Laura Manas
Kuva: Matti Rajala

Ajankohtaista