Erasmus-harjoittelijat TAF:ssa: ”Suomalainen ilmapiiri kannustaa innovaatioihin”

Irlantilaiset nuoret ihailivat suomalaista teknologiaosaamista, mutta eivät lämmenneet kevättalven kylmyydelle.

Tekniikan Akatemia TAF tarjosi maaliskuussa työtä kahdelle irlantilaiselle yliopisto-opiskelijalle. Toisen vuoden kauppatieteiden opiskelijat Rachel Fagan, 24, ja Mohammed Elmdalel, 18, viettivät Tekniikan Akatemiassa kaksi viikkoa maaliskuussa.

Nuoret olivat osa 14-henkistä ryhmää, jonka heidän dublinilainen oppilaitoksensa Ballyfermot College lähetti helsinkiläisiin yrityksiin ja organisaatioihin kahden viikon työharjoittelujaksolle. Harjoittelijoiden matka oli EU:n Erasmus-ohjelman rahoittama.

Fagan ja Elmdalel pääsivät Tekniikan Akatemiassa tutustumaan TAF:n järjestämiin tapahtumiin ja antamaan arvokkaan kansainvälisen näkemyksensä säätiön toimintaan. Markkinointiakin opiskeleva kaksikko laati TAF:n tarpeisiin muun muassa vertailevaa analyysia ja kartoitti sosiaalisen median kanavia nuortentapahtumien markkinointia varten.

”Minulle tuli yllätyksenä, että Suomessa vain harvat 15–16-vuotiaat käyttävät aktiivisesti Facebookia”, Elmdalel kommentoi selvityksensä tuloksia.

Fagan vaikuttui erityisesti TAF:n nuoriso-ohjelmista: teknologiaan ja innovaatioihin keskittyvästä MillenniumX-nuortentapahtumasta ja Teknoloikka-harjoitteluohjelmasta.

”On upeaa, että lapsia ja nuoria houkutellaan jo varhaisessa vaiheessa tutustumaan avoimesti teknologiaan ja sen tarjoamiin mahdollisuuksiin. Irlannissa en ole koskaan törmännyt vastaaviin tapahtumiin tai harjoitteluohjelmiin. Tällaiset mahdollisuudet ruokkivat varmasti ihmisten luovuutta”, Fagan pohtii.

Molempien nuorten havainto oli, että Suomessa vallitsee luovuuteen ja innovaatioihin kannustava ilmapiiri.

 

Helsingin hinnat hirvittivät

Harjoittelijoiden illat täyttyivät tavanomaisista turistien nähtävyyksistä mutta myös luistelusta, jääkiekkopelistä ja näyteikkunaostoksista. Molemmille tuli järkytyksenä Suomen hintataso.

”Olin kuullut, että Suomessa on kallista, mutta en olisi koskaan kuvitellut maksavani lähes 25 euroa tavallisesta ravintolaillallisesta”, Fagan ihmettelee.

Elmdalelin mielestä ilmaiset huvit ovat kuitenkin parhaita, ja Helsingissä hän nautti eniten kävelemisestä ympäriinsä ja pääkaupungin vertaamisesta omaan kotikaupunkiinsa.

”Helsinki on hyvin erilainen kuin Dublin. Eksyminen on lähes mahdotonta ja ihmiset tuntuvat noudattavan todella kuuliaisesti lakeja.”

Fagan ei sen sijaan samaistunut suomalaiseen ulkoilmaihmiseen.

”On mukavaa katsella lumen peitossa olevia maisemia – mutta vain ikkunasta!”

 

Teksti ja kuva: Laura Manas

Ajankohtaista