Teknoloikka 2015 päättyi: ”Harjoittelussa oli kaikki, mitä halusin”

Syksy on antanut ja opettanut paljon Teknoloikkaajille ja heidän mentoreilleen – ja hyödyttänyt monesti koko yritystä.

Lotta Ylinen ei ollut kuvannut järjestelmäkameralla ennen syksyä 2015. Teknoloikka-harjoittelijana tamperelaisessa Fastemsissa hän sai kuitenkin vastuulleen yrityksen blogin suunnittelun, kirjoittamisen ja kuvaamisen. Onnistunut lopputulos näkyy nyt hienoissa henkilökuvissa ja työntekijöiden uratarinoiden sujuvissa sanankäänteissä.

Saara Peltomäki sai EIT Digitalissa paljon vastuuta.
Saara Peltomäelle parhaita kokemuksia EIT Digitalissa olivat Slushiin osallistuminen ja hyvät työkaverit.

Tekniikan Akatemia TAF:n järjestämän Teknoloikka 2015 -ohjelman harjoittelijat ja mentorit jakoivat kokemuksiaan Teknoloikkaajien lopputapaamisessa joulukuun lopulla. Harjoittelijoiden saama vastuu, haastavat tehtävät ja mallikas suoriutuminen tekivät suuren vaikutuksen niin kanssaharjoittelijoihin kuin mentoreihin.

”Jo haastattelun perusteella odotimme harjoittelijaltamme hienoa työtä. Yllätyimme kuitenkin näkemyksellisyydestä, jolla nuori ihminen voi lähestyä hieman sisäänpäin kääntynyttä työyhteisöä”, Fastemsin toimitusjohtaja Tomas Hedenborg kertoi.

Espoolaisessa EIT Digitalissa Teknoloikkaajan näkemyksellisyys tuotti puolestaan 200 vieraan innovaatiopäivän, jonka suunnittelusta vastasi harjoittelija Saara Peltomäki.

”Oli upeaa nähdä kahden kuukauden työn tulos, kun 30 yritystä kokoontui järjestämääni tapahtumaan. Nyt minulla on LinkedInissä kontakteina kansainvälisiä yritysjohtajia”, Peltomäki iloitsi.

 

Uusia taitoja ja uusia ystäviä

Sonia El Kamel jatkaa Aallossa keväälläkin.
Sonia El Kamel jatkaa Aallossa keväälläkin.

Monelle Teknoloikkaajalle harjoittelu on antanut taitoja ja kokemuksia, joita lukiopohjalla on tavallisesti hankala saada.

”Teknoloikassa pääsin ilman koulutusta tekemään kaikkea, missä haluan kehittyä. Tein videoita, kuvasin tapahtumissa ja suunnittelin käyttöliittymiä”, Aalto-yliopiston harjoittelija Sonia El Kamel kertoi.

Syksyn alussa El Kamel ei osannut käyttää kuvan- ja videonkäsittelyohjelmia, mutta nyt hän tekee sujuvasti kuvituksia Photoshop-, Illustrator- ja Premiere-ohjelmilla. Animoinnin opettelu on käynnissä.

Sofia Manninen puolestaan oppi tekemään Metsossa kivenmurskaukseen liittyviä 3D-tietokonemallinnuksia ammattilaisten tyyliin. Metson toinen harjoittelija Siham Iflahen taas sai harjoittelun aikana maavastuun Ruotsin rahtien laskutuksessa.

”Tavallisesti maavastuita ei saa yhtä nopeasti. Tuntui upealta, kun työkaverit tulivat onnittelemaan minua”, Iflahen tunnelmoi.

Työyhteisö ja uudet ystävät ovatkin olleet ammatillisen kokemuksen rinnalla Teknoloikkaajille parasta antia. Monet nuoret kertoivat päässeensä aidosti osaksi yritysten tiimejä.

”Toimisto on tullut tärkeiksi myös henkilökohtaisesti, sillä harjoittelu on antanut minulle paljon hyvää elämääni. Lähteminen on haikeaa, mutta olen ehdottomasti yhteydessä työkavereihin myös Teknoloikan jälkeen”, vakuutti EIT Digitalin Saara Peltomäki.

 

Sofia Manninen ja Siham Iflahen ystävystyivät Metson Teknoloikkaajina.
Sofia Manninen ja Siham Iflahen ystävystyivät Metson Teknoloikkaajina.

 

Suuntaa selvemmäksi

Lopputapaamisessa puhuneet Teknoloikkaajat olivat yhtä mieltä siitä, että Teknoloikka on ollut hyödyllinen tapa viettää välivuotta. Sonia El Kamelille kuluva välivuosi on jo kolmas – ja se tärkein.

”Suosittelen kaikille abeille alan hommien kokeilemista ennen opiskelun aloittamista. Itselleni on syksyn kuluessa vahvistunut, että haluan opiskella teknologia-alaa”, El Kamel kertoi.

Samoin kävi muun muassa EIT Digitalin Saara Peltomäelle, joka aikoo ottaa kevään pääsykoeurakkaan tekniikan alan kirjat kauppatieteiden kaveriksi.

”Ehkä minustakin vielä saadaan insinööri”, Peltomäki virnisti.

Kaikki Teknoloikkaajat eivät ole harjoittelun jälkeen vaihtaneet haavealaansa tekniikan suuntaan. Se ei ole ollut yrityksissä tarkoituskaan.

Fastemsin Lotta Ylinen ja Koneen Anu Reiala haaveilevat edelleen psykologian opinnoista. Koneen mentori Kirsi Nyrhinen huomautti, että heillä on myös psykologiaa lukeneita työntekijöitä.

”Tavoitteemme ei ole ollut käännyttää harjoittelijaa insinööritieteisiin, vaan lähinnä opettaa, että insinöörikin on ihminen”, komppaa Fastemsin Tomas Hedenborg nauraen.

Vaikka suurimmalla osalla Teknoloikkaajista pesti päättyy ennen vuodenvaihdetta, El Kamel ja pari muuta harjoittelijaa saivat työpaikastaan jatkoa kevääksi. Muilla edessä on valmistautuminen korkeakoulujen pääsykokeisiin.

”Pärjääminen ilman Teknoloikkaajaa tulee olemaan vaikeaa. Meille on selvää, että olemme mukana myös Teknoloikassa 2016”, Fastemsin Hedenborg vahvisti.

 

Rekrytointi vuoden 2016 Teknoloikka-harjoitteluohjelmaan on käynnissä. Jos yrityksesi on kiinnostunut palkkaamaan Teknoloikka-harjoittelijoita, ota yhteys johanna.fraki@taf.fi. Harjoittelijoille haku on heinä-elokuussa 2016. Harjoitteluaika on neljä kuukautta syyskuun 2016 ja tammikuun 2017 välillä.

 

Teksti ja kuvat: Laura Manas

Ajankohtaista