Toimiva tuote tarvitsee siipien lisäksi leuat

Marraskuun Millennium-treffeillä kuultiin, mitä tulevaisuuden tuotekehittäjiltä vaaditaan.

Kalevi Ekman vertaa tuotteiden kehittämistä saksinokkalinnun lentoon. Amerikkalainen lintu tapaa liihotella veden päällä niin, että sen alaleuka viistää pinnan alapuolella. Aina joskus leukaan osuu kala, ja silloin linnun nokka napsahtaa tiukasti kiinni.

Aalto-yliopiston integroidun tuotekehityksen professorina Ekman ohjaa samanlaista leukojen loksuttelua Aalto Design Factoryssa. Ekmanin tuotekehityskurssilla valmistuu vuosittain yli 30 yritysten sponsoroimaa harjoitustyötä. Lintua onnistaa kerran vuodessa: keskimäärin yksi harjoitustyö kurssilta selvittää tiensä patentointiin ja oikeaksi tuotteeksi yritykselle.

Ekman puhui tuotteiden kehittämisestä ja työstään opiskelijoiden kanssa marraskuun Millennium-treffeillä. Vuonna 2008 perustetun Design Factoryn tavoitteet eivät ole vaatimattomat. Kursseilta on määrä valmistua ”maailman parhaita tuotekehittäjiä”.

Ekmanin mukaan vuoden 2015 suurimmat haasteet tuotteiden maailmanmestareille ovat digitalisaation hyödyntäminen, luovuus, verkostoituminen, tieteidenvälinen yhteistyö ja paremmat prototyypit.

”Lähes samat haasteet listattiin insinöörijärjestöjen koulutuskeskuksen muistiossa jo vuonna 1981. Jos nämä nyt viimein voidaan hanskata, se on suuri kilpailuvaltti.”

Design Factoryssa kaikki lähtee luovuudesta, ja opiskelijat ovat ehtymätön ideapankki. Heidän harjoitustöissään on muun muassa rakennettu keinoaalto surffareille, heinäsirkkaravintoa nälänhätään ja menetelmä luteiden tuhoamiseen vuodevaatteista.

Vaikka sponsoriyritys ei lopulta lämpenisi työlle, se ei välttämättä tarkoita keksinnön kuolemaa. Ekman kertoi harjoitustyöntekijästä, joka haudutti hylätyn ideansa itse, kaupallisti sen ja myy nyt tuotettaan 18 maassa.

”Saksinokkalintukaan ei lentäessään näe veden alle. Siellä voi olla kivi, ja silloin sattuu. Eteneminen vaatii rohkeutta.”

 

Vihreiden kansanedustaja Johanna Karimäki toi esiin tarpeen järjestää tuotekehityksen täydennyskoulutusta myös vanhemmalle polvelle. Aallossa
Vihreiden kansanedustaja Johanna Karimäki toi esiin tarpeen järjestää tuotekehityksen täydennyskoulutusta myös vanhemmalle polvelle. Aallossa tällaista koulutusta tarjoaa liikkeenjohdon kehittämispalveluihin erikoistunut yritys Aalto EE.

 

Marraskuun Millennium-treffit keräsi Aalto Design Factoryyn 40 tuotekehityksen innovaatioista kiinnostunutta keskustelijaa.
Marraskuun Millennium-treffit keräsivät Aalto Design Factoryyn nelisenkymmentä tuotekehityksen innovaatioista kiinnostunutta keskustelijaa.

 

Teksti ja kuvat: Laura Manas

Ajankohtaista