Välitilinpäätös: Teknoloikkaajat ovat uransa huipulla

Harjoitteluohjelman puolivälissä on ehditty innostua, oppia ja paiskia hommia – sekä miettiä kehityksen paikkoja.

Mitä jos harjoittelija voisi ensimmäisten työviikkojensa aikana tehdä merkittävän innovaation? Unohdetaan jossittelu, sillä näin kävi Teknoloikka-harjoittelija Johanna Saunamäelle Koneessa. Harjoittelija pääsi heti mukaan hissi- ja liukuporrasyhtiön innovaatiotyöpajoihin ja nappasi salaisella oivalluksellaan keksintöpalkkion.

Patenttia odotellessa.

Saunamäki kertoi harjoittelukokemuksistaan Teknoloikan puolivälipäivässä, joka kokosi yhteen harjoitteluohjelmaan osallistuvat nuoret ja heidän mentorinsa.

”Olen päässyt tekemään upeita juttuja ilman aiempaa kokemusta teknologia-alasta. Samalla on syntynyt hyvin realistinen kuva työelämästä. Olen oivaltanut, etteivät vakityöntekijätkään osaa ja tiedä kaikkea työstään”, Saunamäki kertoi Aalto Design Factoryssa.

Kahden kuukauden aikana Saunamäki on jo tutkinut ihmisten hissikäyttäytymistä Stockmannilla, testaillut piirilevyjä, työskennellyt Koneen luotettavuuslaboratoriossa ja perehtynyt patenttiosaston toimintaan – ja siinä sivussa suorittanut liudan kursseja ensiavusta hissiturvaan.

Teknoloikka-päivän harjoittelijoita yhdistikin mielipide siitä, että parasta harjoittelussa on ollut tehtävien monipuolisuus ja sopivasti saatu vastuu ja haaste sekä niistä seuranneet onnistumisen kokemukset.

”Aluksi en ymmärtänyt paljoakaan kolmen tunnin englanninkielisissä palavereissa. Oli vaikeaa miettiä, miten sanotaan vaikkapa äänikalibrointi englanniksi. Nyt puhun kokouksissa jo paljon itsekin”, Saunamäki iloitsi kielotaitonsa kehittymisestä.

Kaikki on sujunut niin hyvin, että Saunamäen on vaikea keksiä huonoja puolia harjoittelustaan. Välillä on kuitenkin tuntunut siltä, että joihinkin tehtäviin olisi tarvinnut paremman perehdytyksen ennen hihojen käärimistä.

”Joskus tuntuu, että jatkuva kyseleminen häiritsee liiaksi työntekijöitä. Mutta toisaalta uskon, etteivät he itse koe niin”, Saunamäki pohti.

 

Koneen mentori Kirsi Nyrhinen ja harjoittelija Johanna Saunamäki kertoivat Teknoloikka-kokemuksistaan.
Koneen mentori Kirsi Nyrhinen ja harjoittelija Johanna Saunamäki kertoivat Teknoloikka-kokemuksistaan.

Loikka sytytti innon teknologia-alaan

Samuli Päivärinta on malliesimerkki Teknoloikan tavoitteiden toteutumisesta: harjoittelu sai hänet kiinnostumaan teknologia-alasta. Armeija lykkäsi Päivärinnan opiskeluja ensi syksyyn, ja tekniikan alan harjoittelupaikka oli hänelle hyvä sattuma.

Työskentely Wärtsilässä Vaasassa on nyt vahvistanut Päivärinnalle, että ensi keväänä päntättävät pääsykoekirjat käsittelevät tekniikkaa.

”Teknoloikka on upea mahdollisuus, sillä pelkällä lukiopohjalla on muuten lähes mahdotonta päästä teknologia-alan töihin”, Päivärinta kiitteli.

Wärtsilässä Päivärinnan päivät täyttyvät taulukoista, joihin hän koostaa moottoreiden koeajojen mittaustuloksia. Harjoittelija on tyytyväinen tehtäviin, joita hän saa tehdä tiimissä, mutta kuitenkin itsenäisesti.

Tapaamisessa mentorien yhteinen näkemys olikin vahvasti se, että hyvän harjoittelun aikaansaamiseksi työnkuvan on oltava tarpeeksi innostava.

”Idea ei ole vain keksimällä keksiä työtehtäviä harjoittelijalle, vaan tarjota mielekäs ja hyödyllinen työ, jossa on paljon sijaa oppimiselle ja innovoinnille”, kiteytti kahta harjoittelijaa mentoroiva Koneen tiiminvetäjä Kirsi Nyrhinen.

 

Teknoloikka-harjoittelu Wärtsilässä antoi Samuli Päivärinnalle sysäyksen hakea opiskelemaan teknologia-alaa.
Teknoloikka-harjoittelu Wärtsilässä antoi Samuli Päivärinnalle sysäyksen hakea opiskelemaan teknologia-alaa.

 

Rekrytointi vuoden 2016 Teknoloikka-harjoitteluohjelmaan on käynnissä. Jos yrityksesi on kiinnostunut palkkaamaan Teknoloikka-harjoittelijoita, ota yhteys johanna.fraki@taf.fi. Harjoittelijoille hakuaika on heinäkuussa 2016. Harjoitteluaika on neljä kuukautta syyskuun 2016 ja tammikuun 2017 välillä.

 

Teksti ja kuvat: Laura Manas

Ajankohtaista