Tekniikan päivät 2015 käynnistyvät – big data ja koodikoulut valtaavat neljä kaupunkia loka–marraskuussa

Onko lisätty todellisuus huvia vai hyötyä? Vievätkö robotit tulevaisuuden työt? Miten piirretään 3D-kynällä?

Vastaukset näihin ja lukuisiin muihin kysymyksiin saa neljällä paikkakunnalla järjestettävillä Tekniikan päivillä, jotka kutsuvat ihmisiä tieteen äärelle jo viidettä kertaa. Tekniikan päivien päätapahtumapaikkana on tänä vuonna Tampere, jossa maksuton ja yleisölle avoin tiedetapahtuma järjestetään 22.–24.10. Valtakunnallisille Tekniikan päiville pääsee osallistumaan myös Turussa ja Oulussa 30.–31.10. sekä Helsingissä 6.–7.11.

Teemoina tietoturva ja terveysteknologia

Tekniikan päivillä paneudutaan tänä syksynä digitaaliseen murrokseen: tiedon digitalisoitumisen myötä teknologia tulee jatkuvasti uusilla tavoilla ihmisten arkeen. Ohjelmassa pureudutaan erityisesti big dataan, eli suurten tietomassojen hallintaan ja hyödyntämiseen meistä jokaisen elämässä. Asiantuntijapuheenvuoroissa ja kokemuksellisissa työpajoissa kuullaan ja nähdään muun muassa, millaista on uusi digitaalinen terveysteknologia, miten älytalo huolehtii asukkaistaan ja miten pilvipalvelujen tietoturvaa voidaan parantaa.

Tietoturva on yksi Tekniikan päivien pääaiheista. Teknologian tutkimuskeskuksen VTT:n johtava tutkija Reijo Savola puhuu Tampereen Tekniikan päivillä, ja hänen mukaansa suurimmat tietosuojariskit liittyvät tällä hetkellä koneiden internetin teknologioihin ja pilvipalvelujen yleistymiseen. Tietoturvatietoisuus on suuri haaste varsinkin yrityksille.

Alati digitaalistuvassa maailmassa uusia teknologioita käytetään herkissä sovelluksissa, kuten teollisuuden automaatiossa ja e-terveydessä. Samaan aikaan kyberrikollisuudesta ja -terrorismista on tullut merkittävä uhka, Savola toteaa. Suomen osaaminen kyberturvallisuudessa on maailman kärkeä, mutta yritysmaailman, tutkijoiden ja hallinnon yhteistyötä pitää huomattavasti tiivistää, jotta syntyy parempia mahdollisuuksia myös vientimarkkinoille.

Tekniikan päivien pääpuhuja on avaruustähtitieteen professori Esko Valtaoja, joka Tampereen ja Turun tapahtumissa haastaa yleisön pohtimaan tieteen moninaista voimaa maailman uudistajana.

Sotaa seuraa uusi sota ja suurta johtajaa toinen vielä suurempi johtaja. Toisin on tiedon kanssa. Kun uusi tiedonjyvä ilmestyy maailmaan, sitä on lähes mahdotonta hävittää. Uusi tieto pakottaa toimimaan ja muuttaa maailmaa pysyvästi, Valtaoja vertaa.

Lapsille ja nuorille paljon ohjelmaa

Tekniikan päivät -tapahtuma on suunnattu kaikille ja kaikenikäisille. Tänä vuonna ohjelmassa on runsaasti tarjontaa erityisesti lapsille ja nuorille, jotka pääsevät kokeilemaan erilaisia teknologioita työpajoissa ja tiedenäytöksissä. Kaikissa neljässä kaupungissa yleisö ja tieteen tekijät kohtaavat Tekniikan torilla, jossa tekniikkaan pääsee itse käsiksi.

Tekniikan torilla tutustutaan ohjelmointiin lasten koodikoulussa ja rakennetaan Lego-robotteja työpajassa. Yleisö pääsee myös esimerkiksi kokemaan virtuaalitodellisuuden mahdollisuuksia, kertoo Tekniikan päivien projektipäällikkö ja Tampereen teknillisen yliopiston koordinaattori Kristiina Tattari. Tekniikan torilla kaikki voivat itse kokeilla tekniikan innovaatioita ja tutustua konkreettisesti teknologian vaikutuksiin omassa arjessaan.

Aikuisten iltaohjelmana Tekniikan päivät tarjoaa ScienceSlam-tiedemittelön Tampereella ja Helsingissä. ScienceSlamissa tiede on hulvattoman hauskaa, sillä tieteentekijät esittelevät omaa tutkimustaan stand up -henkisesti baarimiljöössä. Esitystapa on vapaa – mutta takuulla viihdyttävä. Tampereella iltaohjelma linkittyy myös Tampereen Valoviikkojen avajaisohjelmaan.

 

Lisätietoja:

Juha Ylä-Jääski, toimitusjohtaja, Tekniikan Akatemia: juha.yla-jaaski@taf.fi, puh. 040 903 0606

Riina Vänttinen, viestinnän asiantuntija, Tekniikan Akatemia: riina.vanttinen@taf.fi, puh. 0400 420 922

Jaakko Astola, Tekniikan päivien projektiryhmän puheenjohtaja: jaakko.astola@tut.fi, puh. 040 557 6417

 

Tekniikan päivät järjestää yhteistyössä Tekniikan Akatemia TAF:n kanssa: Aalto-yliopisto, Ammattikorkeakoulu Arcada, Helsingin yliopisto, Lappeenrannan teknillinen yliopisto, Laurea-ammattikorkeakoulu, Metropolia Ammattikorkeakoulu, Oulun yliopisto, Tampereen teknillinen yliopisto, Turun ammattikorkeakoulu, Turun yliopisto, Åbo Akademi.

Ajankohtaista