”On vaikeaa malttaa pitää kätensä erossa teknisistä yksityiskohdista – se on insinöörillä veressä!”

Tekniikan Akatemia Eniramin Jussi Pyörrettä, joka valittiin yhdessä Ponssen Juha Inbergin kanssa vuoden 2015 teknologiajohtajaksi.

  1. Mitä vuoden teknologiajohtaja-palkinto merkitsee sinulle ja yrityksellesi?

Palkinto on ennen kaikkea tunnustus koko Eniramin henkilökunnalle siitä kovasta työstä, jota olemme tehneet ja johon olemme uskoneet.

  1. Mitkä ovat urasi merkittävimmät saavutukset?

Olemme rakentaneet tyhjästä maailman parhaan keskittymän teollisen internetin osaajia meriteollisuuteen ja kehittäneet uraauurtavia menetelmiä laivojen operoinnin energiatehokkuuden analysointiin ja parantamiseen. Menetelmät yhdistävät perinteistä laivanrakennusoppia ja merenkulun taitoa viimeisimpiin ohjelmistoteknologioihin ja koneoppimismenetelmiin. On äärimmäisen mielenkiintoista olla kehittämässä täysin uutta teknologianaluetta, kulkea pioneerina uusille vesille.

Eniram on saanut useita merkittäviä tunnustuksia, mm. Cleantech Group palkitsi meidät yhdenä viidestä vuosikymmenen cleantech-yrityksestä vuonna 2014.

  1. Entä suurimmat haasteet?

Henkilökohtaisesti kasvaminen asiantuntijan roolista ottamaan haltuun suurempia kokemuksia. On vaikeaa malttaa pitää kätensä erossa teknisistä yksityiskohdista – se on insinöörillä veressä!

Kasvaa henkilöjohtajana, koska luonteeltani olen perinteiseen suomalaiseen tapaan enemmän asiajohtaja.

Löytää kovimmat osaajat yritykseen ja yhdessä etsiä se suunta, johon kaikki uskovat ja josta kaikki innostuvat (ehdottomasti yksi vaikeimmista ja tärkeimmistä asioista missä tahansa yrityksessä!)

  1. Mitä uraauurtavaa Eniram on saavuttanut?

Eniram on edelläkävijänä merenkulun ja meriteollisuuden murroksessa. Informaatiotekniikka on juuri nyt muuttamassa merenkulkua enemmän kuin ala on muuttunut viimeiseen viiteenkymmeneen vuoteen (viimeisin merkittävä muutos oli konttien keksiminen 50-luvulla).

Useat tuotteet ja ratkaisut, joita olemme kehittäneet ovat tänä päivänä yleisesti hyväksyttyjä keinoja polttoaineen kulutuksen vähentämiseksi. Olemme olleet synnyttämässä ja kehittämässä meriteollisuuden analytiikkaa.

Laivojen operoinnin energiatehokkuus on tällä hetkellä nopeasti kehittyvä alue ja markkinajohtaja-aseman saavuttaminen sekä sen säilyttäminen vaativat jatkuvaa uusiutumista ja innovointia.

  1. Mikä on Eniramin merkitys suomaisessa teknologiakentässä?

Viemme eteenpäin suomalaista osaamista teollisessa internetissä.Olemme olleet osoittamassa, että uusia innovatiivisia ja kannattavia yrityksiä voi perustaa myös perinteisemmillekin aloille. Eniramin osaamisen ydin on sujuvassa poikkitieteellisyydessä: meillä kapteenit, laivainsinöörit, matemaatikot ja ohjelmistokehittäjät vievät yhdessä teknologiaamme eteenpäin.

  1. Missä Eniram haluaa olla 5 vuoden kuluttua?

Viiden vuoden kuluttua Eniram aikoo olla analytiikan avulla muuttamassa koko globaalin meriteollisuuden tapaa toimia.

  1. Mitä terveisiä lähettäisit suomalaisille teknologiajohtajille? Entä päättäjille?

Kunnianhimoiset startupit sekä kansainvälistä kasvua hakevat kasvuyritykset tarvitsevat kaiken mahdollisen tuen tavoitteissaan kohti suurempaa menestystä. Esimerkiksi Tekesin apu on ollut meillä merkittävässä roolissa kiihdyttämässä tuotekehitystämme ja markkinoille menoa.