Shinya Yamanaka luennoi Tampereella pe 30.5.2014

Tampere-talossa järjestetään perjantaina 30.5. maksuton seminaari, jonka pääpuhujana on Millennium-teknologia- ja Nobel-palkinnot vuonna 2012 saanut professori Shinya Yamanaka. Luennon aiheena on Ihmisen varaosatutkimus meillä ja maailmalla.

Japanilainen Yamanaka on kehittänyt menetelmän tuottaa erittäin monikykyisiä kantasoluja (iPS-kantasoluja) käyttämättä alkion kantasoluja. iPS-soluja käytetään nyt kaikkialla maailmassa muun muassa lääkkeiden testauksessa ja bioteknologiaan liittyvässä tutkimuksessa. Uuden teknologian toivotaan mahdollistavan tulevaisuudessa uusien kudosten kasvatuksen tai vakavien sairauksien hoidon.

Seminaarissa puhuvat myös Tampereen yliopistojen yhteisen BioMediTech-instituutin professorit Katriina Aalto-Setälä ja Minna Kellomäki, jotka esittelevät tamperelaista huippuosaamista kantasolu- ja kudosteknologiatutkimuksen alalla. Molemmat professorit ovat mukana tamperelaisessa Ihmisen varaosat- tutkimuskonsortiossa, jonka tavoitteena on tuottaa ratkaisuja mm. sydän- ja hermostoperäisten sairauksien diagnostiikkaan ja lääkekehitykseen sekä uusien kudosten, kuten luusiirteiden tuottamiseen. Aalto-Setälä itse hyödyntää iPS-soluja sydänsairauksien tutkimuksessa.

Seminaarin järjestää BioMediTech.

 

Tilaisuuden aikataulu:

klo 16.00 – 17.00 Kahvit

klo 17.00 – 18.45 Seminaari

 

Seminaarin pääasiallinen esityskieli on englanti, mutta esityksiin liittyvää suomenkielistä materiaalia on jaossa.

Seminaari on maksuton ja kaikille avoin yleisötilaisuus, johon kuitenkin pyydetään ennakkoilmoittautumista myös toimittajilta:

 

Tervetuloa!

 

Uutisessa on käytetty lähteenä Tampereen yliopiston tiedotetta.

 

Ajankohtaista