Tämä toimii! -teknologiakilpailun voitto trampoliini-kuulapelille

"Tämä toimii!" huutaa salillinen alakoululaisia, ja säntää esittelemään omia kilpailutöitään Millennium-paviljongin ständeille. Nuorten teknologiakilpailun finaaliin on seulottu 15 joukkuetta kouluista ympäri Suomea.

Tämä toimii! on 4-6-luokkalaisten teknologiakilpailu, jossa tehtävänä oli rakentaa annetuista materiaaleista toimiva ja liikkuva lelu. Materiaalipaketissa oli tarveaineina esimerkiksi puolen litran foliovuoka, pakkausnarua ja siimaa, jousia ja ohutta puurimaa.

Alakoululaisten kekseliäisyyttä voi vain ihailla. Valtakunnallisessa kilpailussa tehtiin tuhansien oppilaiden voimin yli 1400 toimivaa lelua. Niistä 15 parasta ehdotusta on nyt Millennium-paviljongissa tuomariston ruodittavana.

2014_MTP_tama_toimii_Parkin pelaa_web
Stuart Parkin ihmettelee Maagisen kuution toimintaa.

 

Friisilän koulun Lentävä supersankari sinkoutuu tuon tuosta kuminauhan voimin ilmojen halki kohti vastaanottajan käsissään pitämää maalitaulua. Jyväskylän Tikkalan koulun 4-6-luokkalaisten Maaginen kuutio -lelu on kekseliäs kolmiulotteinen kuularata, joka läpäistään kääntelemällä pahvikuutiota käsissä.

Koululaiset ovat valmistelleet leluilleen myös mainostaulut ja -puheet tuomariston hurmaamiseksi. Gootti-Kallen golf-pelin juliste kehottaa: ”Lauo itsesi voittoon.”

”Älä ohita elämäsi tilaisuutta,” Jyväskylän normaalikoulun nelosluokkalaisten Electro Townin mainostaulu taasen muistuttaa.

Millennium-teknologiapalkinnon voittaja palkitsi voittajat

Paikalla risteilee myös kilpailijoiden ikätovereita uutistoimittajan ominaisuudessa. Nuori tiedetoimittajien joukko raportoi kilpailusta työkaluinaan iPadit. Videoklipit ja vebbijutut editoidaan Millennium-paviljongin sohvilla ja ladataan samantien nettiin. Yksi toimittajista erottuu iällään ja pituudellaan, mutta hänen mikrofonissaan onkin YLEn logo.

2014_MTP_tama_toimii_Molly_web
Pitkä ja jännittävä iltapäivä huipentui Kids Sing -voittajan Mollyn esiintymiseen.

Runsaan kahden tunnin pähkäilyn jälkeen tuomaristo on valmis julistamaan voittajan. Vuoden 2014 Millennium-palkinnon voittaja Stuart Parkin on yleisön eturivissä valmiina onnittelemaan voittajia. Omaa Millennium-teknologiapalkintoaan hän joutui vielä odottamaan seuraavaan päivään.

Voittajapeliksi nousi Vilppulankosken koulun 6B-luokan Tramp Ball. Se on kuulapeli, jossa pelaajat kimmottavat kuulan trampoliinin kautta pelilaudan eri pistemääriä antaviin kohteisiin.

”Voittajalelu on toteutukseltaan innovatiivinen ja hyvä leikittävyydeltään”, kehui tuomaristo.

Kehuja sai myös ryhmän päiväkirja, joka kuvasi lelun suunnitteluvaiheen ansiokkaasti.

 

Lue nuorten tiedetoimittajien jutut tapahtumasta:

Teksti: Petja Partanen
Kuvat: Matti Rajala

Ajankohtaista