Jenni Haukio: Tämä toimii! -kilpailu innostaa alakoululaisia teknologian pariin

”Heureka!” eli ”Olen löytänyt sen!”, huudahti tarinan mukaan eräs antiikin Kreikan kuuluisimmista tieteilijöistä astuttuaan kylpyyn ja huomattuaan veden pinnan samalle nousseen. Periaatteessa aivan jokapäiväisessä tilanteessa, arkisen oivalluksen kautta syntyi eräs luonnontieteiden merkittävimmistä opeista, Arkhimedeen laki.

Haukio_JenniJo Arkhimedeen ansiokkaasti harjoittamat järkeily, pohdiskelu, tietojen looginen käsittely ja luova yhdistely sekä niiden tuloksena syntyvät keksinnöt ovat edelleen tieteen keskeisiä kivijalkoja. Niiden pohjalta rakennetaan tulevaisuuden teknologista kehitystä.

Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteissa yhtenä aihekokonaisuutena on ”Ihminen ja teknologia”. Tämä toimii! on toimintamalli teknologian opetukseen perusopetuksen 1-6 luokille. Koulussa eri oppituntien aikana toteutettavassa prosessissa ideoidaan ja valmistetaan liikkuvia ja leikittäviä leluja. Leluille tehdään myös mainokset ja eri työvaiheista pidetään päiväkirjaa. Toiminta tapahtuu neljän hengen tiimeissä, jolloin myös ryhmätyöskentelyyn kuuluvat ja myöhemmin työelämässä välttämättömät vuorovaikutustaidot kehittyvät.

Oppilaille liikkuvien ja leikittävien lelujen ideointi ja valmistaminen on mukaansatempaava innovaatioprosessi, joka luo heille valmiuksia tiedostaa teknologian olemassaolo ja ymmärtää sen merkitys arkielämässä. Tarkoitus on ohjata koululaisia teknologian vastuullisiksi hyödyntäjiksi ja kehittäjiksi. Opettajille Tämä toimii! tarjoaa mahdollisuuden poikkitieteelliseen opetukseen, jossa oppilaiden kekseliäisyydelle annetaan aidosti tilaa.

Mitä nuorempana teknologian maailma avautuu lapsille, sitä kestävämpi perusta tulevaisuuden tieteellisille menestystarinoille syntyy. Kun toiminta teknologian parissa on helposti lähestyttävä ja mielenkiintoinen osa lasten kouluelämää, heillä on hyvät edellytykset luovaan ajatteluun ja teknologioita ennakkoluulottomasti hyödyntävään toimintatapaan myös myöhemmässä elämässään. Ja aina joukkoon mahtuu myös uusia arkhimedeksiä, niitä, joille innovaatiotoiminnasta muodostuu elämäntyö ja joiden keksinnöt myöhemmin helpottavat kaikkien, kenties jopa kokonaisten yhteiskuntien arjen toimivuutta.

Perusopetuksen 4.-6. luokille tarkoitetun Tämä toimii! – teknologiakilpailun tarkoituksena on edelleen innostaa alakoululaisia teknologian ja tieteen pariin. Kilpailun järjestää Tampereen LUMATE-keskus yhdessä LUMA-keskus Suomi-verkoston kanssa viidellä alueella; Oulussa, Jyväskylässä,Tampereella, Turussa ja Helsingissä. Kilpailun loppuhuipentuma, jossa palkitaan kolme Tämä toimii! –ryhmää, järjestetään 6.5.2014 Kansalaistorin Millennium –paviljongissa Helsingissä. Tapahtuman järjestää Tekniikan Akatemia, Teknologiateollisuus ry ja Tampereen LUMATE-keskus.

Kilpailu on erinomainen osoitus siitä, kuinka tiedettä ja teknologiaa voidaan mielenkiintoisella tavalla tuoda näkyväksi lapsille motivoiden heitä omakohtaisiin kokeiluihin innovaatioiden parissa. Toivotankin kaikille teknologiakilpailuun osallistuville elämyksellisiä ja leikkisiä ”Heureka!” –hetkiä keksimisen jännittävässä maailmassa!

Jenni Haukio
Tasavallan presidentin puoliso,
Tämä toimii! –loppukilpailun suojelija