Vuoden 2014 Millennium-teknologiapalkinnon nimeämisten määrä kasvoi lähes 20 prosenttia

Ehdotusten määrää nostivat erityisesti nimeämiset biotieteiden alalta

Tekniikan Akatemia jakaa ensi vuonna kuudetta kertaa Millennium-teknologiapalkinnon. Voittajainnovaatio valitaan 45 ehdotuksesta, jotka saapuivat ennen nimeämiskierroksen päättymistä heinäkuun viimeinen päivä. Vuoden 2014 voittaja julkistetaan 9. huhtikuuta 2014.

Tänä vuonna biotieteisiin liittyviä innovaatioita ehdotettiin kaksi kertaa enemmän kuin edellisellä nimeämiskierroksella. Tämä saattoi olla seurausta vuonna 2012 Millennium -teknologiapalkinnon saaneesta Shinya Yamanakasta, joka palkittiin innovaatiostaan tuottaa eettisesti kantasoluja. Toinen vuoden 2012 palkituista oli Linus Torvalds, jolle Millennium-teknologiapalkinto luovutettiin kehittämästään avoimen lähdekoodin käyttöjärjestelmästä.

Tekniikan Akatemian toimitusjohtaja Juha Ylä-Jääski on tyytyväinen saatujen nimeämisten määrään ja laatuun:

”Kansainvälinen tiedeyhteisö on ottanut palkinnon omakseen, mistä olen erittäin tyytyväinen. Erityisesti olen ilahtunut siitä, että nimeämisten laatu ja se, miten hyvin ne vastaavat palkitsemiskriteereitämme, ovat nostaneet tasoaan joka nimeämiskierroksella.”

 

Nimeämiset joutuvat tiukkaan arviointiin

”Millennium-teknologiapalkinnon saaja valitaan erittäin tiukan prosessin kautta, jota johtaa kansainvälinen palkintolautakunta. Tarkoituksena on löytää merkittävä innovaatio, joka hyödyttää yhteiskuntaa”, Ylä-Jääski kuvaa.

Voittajainnovaation on täytettävä kaikki palkinnon kriteerit: sen on parannettava ihmisten elämänlaatua, sitä on sovellettu käytäntöön ja sillä on potentiaalia luoda uusia sovelluksia. Innovaation on tärkeää myös edistää kestävän kehityksen periaatteita.

Kansainvälinen palkintolautakunta koostuu kahdeksasta nimekkäästä tieteentekijästä, jotka edustavat teknologian useita eri osa-alueita. Palkintolautakunta tekee ehdotuksensa palkittavasta innovaatiosta Tekniikan Akatemian hallitukselle, joka tekee lopullisen päätöksen voittajasta.

 

Ensi vuotta juhlistetaan isommin kuin koskaan

Vuoden 2014 Millennium-teknologiapalkinnon voittaja julkistetaan lehdistötilaisuudessa 9. huhtikuuta 2014.  Palkinto luovutetaan voittajalle Helsingissä, Kansalaistorille rakennettavassa Millennium-paviljongissa 7. toukokuuta 2014.

“Ensi vuoden palkinnonjakotilaisuus tulee poikkeamaan aikaisemmista vuosista sisällöltään ja mittakaavaltaan. Palkinto jaettiin ensimmäistä kertaa kymmenen vuotta sitten – vuonna 2004 – ja haluamme juhlistaa myös aikaisempia voittajia ja heidän innovaatioitaan. Haluamme saada palkinnolle lisää näkyvyyttä, jotta saamme paremmin esille teknologian positiivisen vaikutuksen yhteiskuntaan”, kertoo Ylä-Jääski.

 

Millennium-teknologiapalkinto – jonka arvo on vähintään miljoona euroa – on jaettu viisi kertaa aiemmin. Viime vuonna palkinnon jakoivat Shinya Yamanaka ja palkinnon ensimmäinen suomalainen voittaja Linus Torvalds. Vuonna 2010 palkinnon voitti Michael Grätzel kolmannen sukupolven väriaineherkistetyillä aurinkokennoilla. Vuonna 2008 palkinnon sai Robert Langer, joka on kehittänyt biomateriaaleja lääkkeiden annostelemiseksi ja uusien kudosten kasvattamiseksi. Vuonna 2006 palkittiin valkoisen led-valon keksijä Shuji Nakamura. Ensimmäisen Millennium-teknologiapalkinnon sai vuonna 2004 www:n kehittäjä Sir Tim Berners-Lee.

 

Lisätietoja:

Juha Ylä-Jääski, toimitusjohtaja, Tekniikan Akatemia
juha.yla-jaaski(at)technologyacademy.fi, puh. 040 9030 606

Median yhteydenotot:

Niina Suhonen, viestintä- ja markkinointipäällikkö, Tekniikan Akatemia
niina.suhonen(at)technologyacademy.fi, puh.040 843 9438

Ajankohtaista