Millennium Youth Camp -tiedeleirin nuoret valittu!

Hakutehtävät vaihtelivat maailman ruoantuotannon historiasta vampyyrin hammaslääkärinä toimimiseen

Neljättä kertaa järjestettävälle Millennium Youth Campille pääsee tänä vuonna 60 nuorta 31 eri maasta. Viikon mittainen leiri järjestetään kesäkuussa ja sen aikana lahjakkaille 16–19-vuotiaille luonnontieteistä ja teknologiasta kiinnostuneille nuorille esitellään suomalaista huippututkimusta, opiskelumahdollisuuksia sekä suomalaisia yrityksiä. Viikon aikana 10 eri teemaryhmään jaetut nuoret tekevät myös vaativan tieteellisen projektityön.

Tekniikan Akatemian ja Helsingin yliopiston Valtakunnallisen LUMA-keskuksen järjestämän leirin hakijoiden taso oli aikaisempien vuosien tapaan korkea. Tänä vuonna leirille otettiin nuoria kaksi kertaa enemmän kuin aikaisemmin, mikä tuplasi myös teemaryhmien määrän. Uusina aiheina ovat elintarvike-, materiaali- ja biotieteet sekä kaupunkisuunnittelu.

Vuoden 2013 leirin kantavana ajatuksena on kestävä kehitys, mikä näkyy useiden teemaryhmien projektitöissä. Lisäksi leiriläiset pääsevät vaihtamaan ajatuksia paremmasta tulevaisuudesta sekä aerosolitutkimuksen kansainvälisen huipun Markku Kulmalan että vuoden 2010 Millennium-teknologiapääpalkinnon voittaneen Michael Grätzelin kanssa. Grätzelin kehittämät kolmannen sukupolven aurinkokennot ovat mahdollistaneet halvan tavan tuottaa uusiutuvaa energiaa.

Twilight-tiedoilla leirille

Millennium Youth Campin hakuprosessi oli tänäkin vuonna kaksivaiheinen. Nuoret hakivat ensin suoraan heitä kiinnostavaan teemaryhmään. Kaikista hakijoista valittiin toiselle kierrokselle 200 lupaavinta nuorta, joita testattiin teemaryhmän mukaisilla tieteellisillä tehtävillä. Suosituimmassa teemaryhmässä, biotietieteissä ja -teknologiassa, avattiin vuoden 2012 Millennium-teknologiapalkitun Shinya Yamanakan kehittämien iPS-kantasolujen käyttötapoja ja tulevaisuutta. Hakijoiden mielikuvitus päästettiin lentoon, kun heidän piti pohtia Amalia-vampyyrin kulmahammasongelmia.

”Amalian potilaskertomuksia oli huomattavan hauska lukea. Tehtävä osoittautui hyväksi keinoksi löytää eroja toisen vaiheen hakijoiden välillä, sillä heidän kaikkien tietotaso oli korkea”, kertoo kantasolubiologian dosentti Kirmo Wartiovaara, joka ohjaa biotieteiden ja -teknologian teemaryhmää ja oli vastuussa teemaryhmän tehtävien kehittämisestä.

Parhaimmissa vastuksissa leikkimielisiin potilaskertomuksiin oli yhdistelty bioteknologian lisäksi kaunokirjallisuutta. ”Jopa Twilight-kirjasarjaa käytettiin lähdeviitteenä”, Wartiovaara muistelee leikkimielistä tehtävänantoaan.

Leirille valittu Nejc Kejzar innostui luovuusnystyröitä vaatineesta tehtävästä: ”Tehtävän nähdessäni olin aluksi vähän huolestunut, mutta myös hyvin innoissani. Pidän haasteista, joissa tarvitaan mielikuvitusta ja tiedon soveltamista. Lopulta innostuin tehtävästä niin paljon, että tein sen valmiiksi puolessatoista päivässä. Olen ehdottomasti tällaisten luovien tehtävien kannalla!” Nejc kuvailee.

 

Tiedettä ei ole ilman luovuutta

Myös Wartiovaaran ryhmän tulevassa projektityössä luovuudella on sijansa.

”Projektityössä on tarkoitus kehittää kummallisia geneettisiä yhteyksiä. Se, yritetäänkö esimerkiksi saada koivut tuottamaan hämähäkinseittejä vai kengurut tuottamaan mustekalan mustetta, on kiinni täysin nuorten omista ideoista”, hän paljastaa ryhmänsä työstä.

”Luovuuden käyttö on iso osa tieteellistä tutkimusta. Siksi käytän oppitunneillanikin epäkonventionaalisia metodeja”, jatkaa Wartiovaara, joka rohkaisee oppilaitaan kyseenalaistamaan opetuksiaan muun muassa jakamalla kysyjille lakuja.

Leiriläiset pääsevät tutustumaan luovuuden ja tieteiden yhdistämiseen myös muutoin viikon aikana. Leirillä vierailee muun muassa Aalto-yliopistossa alkunsa saaneita suomalaisia startup-yrityksiä esittelemässä omia innovaatioitaan ja haastamassa nuoria luoviin ratkaisuihin.

Leiriviikkoon on saatu mahdutettua myös viihteellisempää ohjelmaa. Kansainvälinen joukko pääsee kiertelemään Helsingin nähtävyyksiä sekä tutustumaan suomalaiseen ravintolamaailmaan maistelemalla huippukokkien ruokia Taste of Helsinki -tapahtumassa. Unohtamatta tietenkään aikaisempien vuosien suosikkia, saunomista.

 

2013 Millennium Youth Camp järjestetään 9. – 16.6.2013 pääkaupunkiseudulla. Toimittajat ovat tervetulleita seuraamaan leiriä. Leirin tarkka ohjelma julkaistaan toukokuun alussa.

Teemaryhmät ovat:

  •  biotieteet ja teknologia
  •  elintarviketieteet ja teknologia
  •  energia
  •  ICT ja digitalisaatio
  •  ilmasto
  •  materiaalitieteet ja teknologia
  •  sovellettu matematiikka
  •  uusiutuvat luonnonvarat
  • vesi
  • kaupunkisuunnittelu

Lisätietoja: 

Professori Maija Aksela, Millennium Youth Camp -leirin ohjausryhmän puheenjohtaja
Valtakunnallinen LUMA-keskus, Helsingin yliopisto
etunimi.sukunimi(at)helsinki.fi, puh. 050 514 1450

Riikka Öörni, projektikoordinaattori, Tekniikan Akatemia
riikka.oorni(at)technologyacademy.fi, puh. +358 40 5077 916

Median yhteydenotot:

Tiedottaja Riina Vänttinen, Tekniikan Akatemia –säätiö
etunimi.sukunimi(at)technologyacademy.fi, puh. 0400 420 922

Ajankohtaista