Kenneth Ekman on Vuoden teknologiajohtaja 2013

Vuoden 2013 teknologiajohtajaksi on valittu kokkolalaisen kemianteollisuuden kierrätykseen erikoistuneen CrisolteQ Oy:n toimitusjohtaja Kenneth Ekman.

Tekniikan Akatemia (TAF) jakaa Vuoden CTO -palkinnon tunnustuksena teknologiajohtajalle, joka on työllään vaikuttanut yrityksensä teknologiakyvykkyyteen ja kasvumahdollisuuksiin, toimii inspiroivana johtajana sekä vaikuttaa aktiivisesti yhteiskunnallisissa verkostoissa. Vuoden teknologiajohtaja -palkinto toteutetaan yhteistyössä Spinverse Oy:n, Elinkeinoelämän Keskusliiton ja Sitran kanssa.

CrisolteQ Oy kehittää menetelmiä ottaa talteen arvokkaita ainesosia kemianteollisuuden sivuvirroista. Se käyttää itse kehittämiään materiaaleja erotellakseen ja kierrättääkseen teollisia metalleja, joita on yleensä vaikea kierrättää. Kierrätykseen sopivia metalleja ovat mm. koboltti, reenium, nikkeli ja arvometallit. Näitä metalleja voidaan käyttää uudelleen mm. tietokoneiden ja älypuhelinten akuissa sekä kemikaalien valmistuksessa käytettävissä katalyyteissa.

Suomi tarvitsee lisää teknologiayrittäjiä

Tänä vuonna kilpailun tuomaristo päätti antaa palkinnon pienelle start-up-yritykselle toisin kuin aiemmilla kierroksilla. Vahvoja ehdokkaita oli valittavana parikymmentä niin suurista kuin pienistäkin yrityksistä. Tuomariston puheenjohtaja Yrjö Neuvon mukaan raati päätti valinnallaan lähettää myös signaalin siitä, että Suomi todellakin tarvitsee lisää teknologiayrittäjiä.

”Tutkijataustainen Kenneth Ekman edustaa juuri sellaista yrittäjyyttä, jota Suomessa tarvitaan. CrisolteQ on jo hänen toinen yrityksensä. Nyt Ekman toimii yrittäjänä tulevaisuudessa entistä merkityksellisemmäksi tulevalla alalla eli kierrätyksessä. Toiminnan pohjalla on patentoituja keksintöjä, yritys on kasvanut ja tekee tulosta. Hän on malliesimerkki siitä, miten rakennetaan uutta kemianteollisuutta Suomeen”, Neuvo toteaa.

Kenneth Ekman toivoo vuoden teknologiajohtaja -palkinnon kannustavan mahdollisimman monia tutkijoita valitsemaan akateemisen yrittäjyyden uran.

”Itse olen tyytyväinen siihen, että olen yrittäjänä jo lähes 20 vuotta pystynyt elättämään itseni ja perheeni ja että olen pystynyt luomaan omilla toimillani työpaikkoja muille, varsinkin nuorille. On ollut hyvin palkitsevaa, kun on saanut viedä ideoita tutkimuksesta teolliseen tuotantoon, ja seurata niiden kehittymistä. Näen myös asian niin, että olen verovaroilla saanut ilmaiseksi hyvän akateemisen koulutuksen ja minun tehtäväni on tämänkin takia luoda työpaikkoja muille.”

Kuluvan vuoden aikana CrisolteQ siirtyy uuteen vaiheeseen, kun se aloittaa materiaalien jatkojalostamisen lopputuotteiksi Kemira Oyj:n Harjavallan alumiinisulfaattitehtaalla.

”Tämä on CrisolteQille mainio ratkaisu. Pystymme hyödyntämään olemassa olevaa infrastruktuuria, tiloja ja tuotantolaitteistoa ja Kemiran henkilöstöllä on prosessiosaamista varsinkin isojen materiaalivirtojen käsittelyssä. Pyrimme myös houkuttelemaan alueelle muita kemian start-up yrityksiä. Meillä on useita keskusteluja jo pitkällä”, Kenneth Ekman sanoo.

Lisätietoja:

Mediayhteydet

Niina Suhonen, viestintä- ja markkinointipäällikkö, Tekniikan Akatemia, puh. 040 8439 438

Vuoden teknologiajohtaja 2013

Kenneth Ekman, CrisolteQ Oy, toimitusjohtaja, puh. 040 748 1829

Yrjö Neuvo, tuomariston puheenjohtaja, Tekniikan Akatemia, hallituksen jäsen, puh. 0400 740 300

Ajankohtaista