Linus Torvalds ja Shinya Yamanaka jakavat Millennium-teknologiapalkinnon pääpalkinnon

Tekniikan Akatemia (TAF) on tänään julkistanut vuoden 2012 Millennium-teknologiapalkinnon voittajan. Suomalais-amerikkalainen avoimen lähdekoodin kehittäjä Linus Torvalds ja japanilainen kantasolututkija Shinya Yamanaka jakavat pääpalkinnon ensimmäistä kertaa palkinnon historiassa. Molemmat palkittavat saavat voitostaan 600 000 euroa. Millennium-teknologiapalkinnon suojelija, tasavallan presidentti Sauli Niinistö, luovutti palkinnot voittajille tänään juhlavassa tilaisuudessa Kansallisoopperassa.

Linus Torvalds sai palkinnon Linux-kernelin kehittäjänä. Linuxin vapaa saatavuus verkossa käynnisti nopean ketjureaktion käyttäjien kehittäessä sitä yhä paremmaksi. Kehitystyö on tähän mennessä vastannut noin 73 000 miestyövuotta. Tänään miljoonat ihmiset käyttävät Linuxiin perustuvia tietokoneita, älypuhelimia ja digitaalisia videotallentimia. Linus Torvaldsin saavutukset ovat vaikuttaneet paljon jaettujen ohjelmistojen kehitykseen, verkostoitumiseen yleensä sekä verkon avoimuuteen.

Professori Shinya Yamanaka palkittiin ansioistaan kantasolututkijana. Yamanaka on kehittänyt uuden menetelmän tuottaa erittäin monikykyisiä kantasoluja (iPS-kantasoluja) käyttämättä alkion kantasoluja. Yamanakan menetelmiä käyttävät tutkijat etenevät nyt kaikkialla maailmassa ripeästi mm. lääkkeiden testaukseen ja bioteknologiaan liittyvässä tutkimuksessa. Uuden tekniikan avulla voidaan ehkä jonakin päivänä onnistua kasvattamaan uusia kudoksia tai hoitamaan vakavia sairauksia, kuten syöpää, diabetesta tai Alzheimerin tautia.

Tekniikan Akatemian toimitusjohtaja Ainomaija Haarla kommentoi palkittavia:

”Kansainvälinen palkintolautakunta päätti ensimmäistä kertaa Millennium-teknologiapalkinnon 10-vuotisen historian aikana jakaa pääpalkinnon kahdelle henkilölle. Professori Yamanakan saavutukset kantasolututkimuksessa ja Linus Torvaldsin työ avoimen lähdekoodin kehittäjänä ovat muuttaneet näitä aloja ratkaisevasti ja muuttavat vielä tulevienkin sukupolvien aikana.”

”Palkintolautakunnan tehtävänä on arvioida, ovatko ehdolla olevat innovaatiot parantaneet ihmisten elämänlaatua ja mitkä niiden tulevaisuuden mahdollisuudet ovat. Tänä vuonna molemmat palkitut innovaatiot täyttävät erinomaisesti tämän periaatteen.”

”Yamanakan saavutukset voivat tulevaisuudessa auttaa lääketiedettä voittamaan vakavia sairauksia. Torvaldsin työ puolestaan on edistänyt verkon avoimutta tiedon ja ihmiskunnan hyväksi – ei vain taloudellisten intressien tavoittelemiseksi.”

Linus Torvalds:

“Arvostan todella paljon sitä, että sain tämän vuoden Millenniun-teknologiapalkinnon. Tunnustus on minulle erityisen tärkeä, koska sen myöntäjä on Tekniikan Akatemia. Kiitän kansainvälistä palkintolautakuntaa ja TAF:n hallitusta.”

”Haluaisin myös kiittää kaikkia niitä ihmisiä, joiden kanssa olen saanut tehdä töitä. He ovat saaneet aikaan sen, että Linux ei ole vain teknologinen menestys, vaan myös hauska ja mielenkiintoinen hanke.”

Shinya Yamanaka:

”On kunnia olla Millennium-teknologiapalkinnon voittaja, onhan kyseessä yksi maailman merkittävimmistä tiede- ja teknologipalkinnoista. Katson, että tämä tunnustus ei kuulu yksin minulle, sillä monikykyisiä kantasoluja ei olisi koskaan löydetty ilman laboratoriossani työskentelevien opiskelijoiden ja teknikkojen valtavaa työpanosta.”

“Tavoitteenani on nyt jatkaa iPS-kantasolujen tutkimusta yhteistyössä useiden tutkijoiden kanssa eri puolilla maailmaa ja saada tämä teknologia lääketieteen ulottuville mahdollisimman nopeasti. Teen kovasti töitä sen eteen, että pystyisimme kehittämään uusia lääkkeitä ja hoitomuotoja vakaviin sairauksiin iPS-kantasoluteknologialla.”

Aiemmat voittajat

Millennium-teknologiapalkinto on tähän mennessä jaettu neljä kertaa. Ensimmäisen palkinnon sai vuonna 2004 Sir Tim Berners-Lee, joka kehitti World Wide Webin. Vuonna 2006 palkinnon sai professori Shuji Nakamura. Hän keksi vallankumoukselliset uudet valonlähteet – kirkkaan sinisen, vihreän ja valkoisen LEDin ja sinisen laserin. Vuonna 2008 palkinnon sai professori Robert Langer. Hän on kehittänyt lääkeaineiden vapautumisen säätelymenetelmiä ja kudosten uudelleenkasvattamisessa käytettäviä innovatiivisia biomateriaaleja. Neljäs palkinto myönnettiin professori Michael Grätzelille vuonna 2010 väriaineherkistettyjen aurinkokennojen kehittämisestä. Grätzelin teknologialla on suuri merkitys uusien energiaratkaisujen kehittämisessä ja uusiutuvan energian sovelluksissa.

Perusteellinen valintamenettely

Palkinnon jakaa Tekniikan Akatemia (TAF), jonka hallitus valitsee voittajat kansainvälisen palkintolautakunnan suositusten perusteella.
Nimeämisiä Millennium-teknologiapalkinnon saajiksi voivat esittää yliopistot, tutkijat, tutkimuslaitokset ja yritykset maailmanlaajuisesti. Ehdokas ei voi itse esittää itseään palkittavaksi. Tutkijoista ja elinkeinoelämän edustajista muodostettu kahdeksanjäseninen kansainvälinen palkintolautakunta arvioi nimeämiset. Lautakunta käyttää neljää kriteeriä arvioidessaan ehdotuksia: innovaation vaikutus ihmisten elämänlaatuun ja kestävään kehitykseen nyt ja tulevaisuudessa, sekä innovaatiosta seuraava teknologinen muutos. Lautakunta varmistaa myös, että palkittavaksi ehdotettu henkilö tai henkilöt ovat todella vastanneet innovaation kehittämisestä.

Lisätietoa Tekniikan Akatemiasta:

Tekniikan Akatemia (TAF) on itsenäinen säätiö, jonka tavoitteena on edistää ihmisten elämänlaatua parantavaa tieteellistä tutkimusta ja uusia teknologioita. TAF jakaa joka toinen vuosi Millennium-teknologiapalkinnon ja järjestää myös muita tapahtumia, kuten jokavuotisen Millennium Youth Camp -tiedeleirin. Lisäksi TAF tekee Suomea tunnetuksi edistyksellisten teknologioiden keulakuvana toimimalla aktiivisesti tiedeyhteisöiden, elinkeinoelämän ja julkishallinnon verkostoissa.

www.technologyacademy.fi

Millennium-teknologiapalkinnon yhteistyökumppanit: 
Aalto-yliopisto, Cargotec, FIM, Fortum, Gasum, Halton, Kemira, Lönnberg, Metso, Metsä Group, Neste Oil, Nokia, Outotec, Ruukki, SEB, Vaisala, Wärtsilä.

Lisätietoja:
Tekniikan Akatemia:

Ainomaija Haarla, toimitusjohtaja, puh. 040 716 0703
Kansleri Jarl-Thure Eriksson, Åbo Akademi, kansainvälisen palkintolautakunnan puheenjohtaja, puh. 040 5012 570.

Mediayhteydet:
Niina Suhonen, viestintä- ja markkinointipäällikkö, puh. 040 8439 438, niina.suhonen@technologyacademy.fi

Ajankohtaista