Tekniikan päivät esitteli teknologian tulevaisuutta

Tekniikan Akatemian viime viikolla järjestämä tiedetapahtuma sai Otaniemen Dipolin salit pullistelemaan. Suosituimmilla luennoilla oli otettava seisomapaikatkin käyttöön, kun tekniikan ja luonnontieteiden asiantuntijat kertoivat alojensa uusimmista käänteistä. Huipputason puhujien esitykset on mahdollista katsoa osoitteessa www.tekniikanpaivat.fi.

Tekniikan päivillä yleisöä kiinnosti muun muassa kestävään kehitykseen ja tulevaisuuden energianlähteisiin liittyvät kysymykset. Lappeenrannan teknillisen yliopiston professori Jarmo Partanen kertoi luennollaan “Smart Grids – onko älyä” miten älykkäällä politiikalla ja sähköverkolla sekä älykkäillä sähkölaitteilla saadaan kysyntä ja tarjonta tasapainoon – tuotantoa lisäämättä.

“Jos joku olisi väittänyt vuonna 2005, että Saksassa vuonna 2010 asennetaan 8000 MW aurinkovoimaa, olisin voinut lyödä vuosipalkastani vetoa että näin ei tapahdu”, Partanen paljasti.

Professori olisi hävinnyt rahansa, sillä Saksaan on syntynyt ennätyksellistä vauhtia uusiutuvaa energiantuotantoa. Syynä on se, että maassa kuka tahansa pääsee sähköverkkoon tuottajaksi ja saa rahaa verkkoon myymästään sähköstä. “Ajava voima on se, että voi taistella systeemiä vastaan.”

Nanoteknologia hakee mallia ihmisestä

Aalto-yliopiston tähtifyysikko, professori Päivi Törmä kertoi Tekniikan päivillä, miten päästä maailman johtavan tiedelehti Naturen kanteen: rakentamalla DNA-molekyyli, joka voidaan ohjelmoida muotoutumaan esimerkiksi hymyileväksi naamaksi. Mutta mitä hyötyä tällaisesta, vain atomivoimamikroskoopin avulla nähtävästä nanohupailusta on?

“Näin ohjelmoitavista materiaaleista voi rakentaa esimerkiksi nanokokoisia piirilevyjä”, Törmä selvitti.
Uudenlaisessa elektroniikkatehtaassa nanokokoiset piirilevyt voisivat siis rakentua automaattisesti perimänsä määräämään muotoon, kuin elävät organismit konsanaan. “Ihminen on hyvä esimerkki ohjelmoitavasta materiaalista. Tarvitaan vain tehokas koodi, eli DNA, ja energiaa ja raaka-aineita”, Törmä valaisi.

Löydä Tekniikan päivien kiinnostavimmat luennot netistä

Kaksipäiväiset Tekniikan päivien ohjelma ei rajoittunut vain tulevaisuuden energialähteisiin ja ohjelmoitaviin materiaaleihin. Perjantaina käsiteltiin muun muassa kierrätystä, kaivosteollisuutta sekä Länsimetron rakentamista. Lauantaina pohdittiin kaupunkiviljelyn mahdollisuuksia, biomassan käyttötarkoituksia ja ihmisten varaosia.

Lähes kaikista esityksistä ja paneeleista löytyy tallenteet Tekniikan päivien sivuilta. Tallenteiden lisäksi myös esitysmateriaalit ovat saatavilla osoitteessa www.tekniikanpaivat.fi.

Ajankohtaista