Millennium-teknologiapalkinto

Millennium-teknologiapalkinto on suomalainen tunnustus parempaa elämää edistäville innovaatioille.

Palkinto tukee ja nostaa esiin teknologian tutkimusta sekä tekee Suomea tunnetuksi teknologiamaana. Kansainvälisen Millennium-teknologiapalkinnon lähtökohtana on tieteen ja innovaatioiden yhteiskunnallinen, jopa koko ihmiskunnan laajuinen vaikuttavuus.

Palkinto jaetaan:

  • uraauurtavasta teknologian innovaatiosta, joka parantaa ihmisten elämänlaatua ja edistää kestävää kehitystä
  • innovaatiolle, jota on jo sovellettu käytäntöön, ja joka saa aikaan mittavia muutoksia nyt ja tulevaisuudessa
  • innovaatiolle, joka edistää korkealaatuista tieteellistä ja teknologiaan liittyvää tutkimus- ja kehitystyötä.

Palkintoa ei myönnetä elämäntyöstä, vaan sen tarkoituksena on kannustaa palkittavan innovaation jatkotutkimusta ja -kehitystä huipputasolla. Suomen suuria vahvuuksia on käytännönläheinen ja ratkaisukeskeinen ajattelutapa, jonka leviämistä Millennium-teknologiapalkinnon avulla halutaan edistää.

Ehdokkaita haetaan kaikkialta maailmasta, kaikilta teknologian alueilta (pois lukien sotateknologia). Maailmassa laajasti ihmisten elämään vaikuttavat ongelmat ja ratkaisut ovat yhteisiä, minkä vuoksi on olennaista, että suomalainen palkinto voidaan jakaa minne päin maailmaa tahansa. Ehdotuksia palkinnonsaajiksi voivat tehdä akatemiat, yliopistot, tutkimuslaitokset ja teollisuusorganisaatiot.

Millennium-teknologiapalkinnon myöntää Tekniikan Akatemia TAF. Palkintosumma on miljoona euroa, ja sen myöntää työ- ja elinkeinoministeriö (TEM).

Millennium-teknologiapalkinto jaetaan joka toinen vuosi. Seuraavan kerran palkinto jaetaan 22.5.2018. Vuonna 2018 jaettavan palkinnon nimeämiskausi avautuu 3.4.2017.